kapsar

Kapsáři mají žně

Advent je pro zloděje příležitostí

S adventním časem přicházejí nejen příjemné vánoční starosti s nakupováním a pečením dobrot, ale i starosti zcela jiného druhu. O tom ví své strážníci městské policie Vimperk:

„Čas předvánočních nákupů, front, přeplněných obchodů a spěchu, nahrává zlodějům. Každoročně řešíme v této době případy kapesních krádeží, ohroženi jsou všichni, nejvíce pak senioři, kteří nedokáží tak rychle zareagovat, jako mladší lidé. I když se takové případy snažíme řešit rychle, pachatele není snadné dopadnout, v tlačenici a frontě si ho nikdo nevšimne, okradený zjistí svou ztrátu většinou až u pokladny.

Svou roli tady ale hraje i všímavost okolních zákazníků, kteří by mohli takového nepoctivce vidět a při řešení jednotlivých případů pomoci. Podobně jako každým rokem, i letos apelujeme na všechny občany, aby dávali pozor na své věci, a to jak v taškách při nákupech, tak i v zaparkovaných autech. Často vidíme, že v autě jsou odložené cenné věci, které zloděje lákají. Auto není výkladní skříň a způsobené škody jsou mnohem vyšší, než je hodnota odcizených věcí. Přáli bychom vám i nám, aby Vánoce a adventní čas byly opravdu klidné a bezpečné,“ komentuje vrchní strážník vimperské městské policie Peter Macorlík aktuální situaci.

 

Krátce z činnosti MP Vimperk v uplynulých dnech:

Vandalismus – na pěší zóně u Volyňky byl zjištěn poškozený informační panel. Strážníci místo zdokumentovali a nahlásili Odboru školství, kultury a cestovního ruchu. Pachatel nebyl zjištěn, odbor MÚ uvedl informační tabuli do původního stavu.

 

Nehoda? Majitel vozu z ul. Jirchářská oznámil na policii nehodu s tím, že mu pravděpodobně mezi 15.30-17. hodinou malý náklaďáček s plachtou urazil boční zrcátko u auta, které měl zaparkované před domem. Strážníci prověřili záznamy městského dohlížecího kamerového systému v uvedenou dobu, ale žádný vůz, ani jednání pro uvedenou dobu, nezjistili. Majiteli poškozeného vozidla bylo doporučeno obrátit se na státní policisty ve věci šetření dopravní nehody.

 

Ovce uprchlíci – hned několikrát po sobě utekly v posledních měsících ovce svému majiteli v Sudslavicích. Kdyby neohrožovaly dopravu na silnici, asi by se nic tak hrozného nedělo, ale tvrdohlavé ovce si to vždycky namířily právě na komunikaci, kde mohly způsobit dopravní nehodu. Majitel sice vždy ovce urychleně, na pobídku strážníků, zahnal do ohrady, ale pokud nechce riskovat vážnější postih (nebo dopravní komplikaci způsobenou svými ovcemi), měl by na bezpečném ohrazení výrazně zapracovat.

 

S botičkou neodjel – zaparkovat na vyhrazeném místě pro invalidy, pokud sám nejsem držitelem tohoto označení, to se nevyplácí, Nejenom že se to neslučuje s „obyčejnou“ morálkou, ale navrch si takový řidič neurvalec může vysloužit pěknou pokutu. Přesvědčil se o tom i ten, který zaparkoval své vozidlo na vyhrazeném stání pro invalidy v ul. Mírová. Protože řidiče strážníci MP na místě nezastihli, ozdobili auto „botičkou“. Ta na autě vydržela až do následujícího rána, kdy se majitel dostavil na služebnu MP. Uznal svůj přestupek a byla mu za něj vyměřena bloková pokuta.

 

Podnapilá žena měla problém s pohybem – a to až tak velký, že zůstala bezvládně ležet na betonové zídce před restaurací Stadion. Telefonicky na stav ženy upozornil hlídku MP muž, který uvedl, že má o ženu strach. Hlídka MP dorazila na místo, kde se nacházel i oznamovatel a již částečně komunikující žena. Nebyla zraněna, dokázala se orientovat a tak bylo přivoláno vozidlo taxislužby, které „unavenou poutnici“dopravilo domů.

 

Obavy o zdraví muže v nastartovaném autě – měla i oznamovatelka události, který volal na služebnu s tím, že v autě v ul. Krátká v zaparkovaném a nastartovaném leží muž. Na uvedeném místě hlídka skutečně našla zaparkované nastartované auto, v němž spal muž. Po probuzení uvedl, že si zde jen chtěl odpočinout, není zraněný a nic mu není. Poté z místa odjel.

 

– mp-