Auta pro svoz odpadu i kompostéry

svozové auto
Vimperk nakoupí z dotací auta potřebná pro svoz městského odpadu

Za téměř 12,5 milionu korun nakoupí město Vimperk a společnost Městské služby Vimperk, s. r. o., dva automobily pro svoz odpadu. Z 90 % investice pokryjí dotace získané ze Státního fondu životního prostředí.

„Vedle automobilů nakoupíme také nové velkoobjemové kontejnery na bioodpad a k tomu také stovku kompostérů a nádob na bioodpad, které budou připravené pro všechny občany Vimperka,“ uvádí Josef Kotál, vedoucí Odboru životního prostředí Městského úřadu ve Vimperku.

Do grantové výzvy se mohla zapojit všechna města z celé České republiky. Jednalo se o tzv. zrychlenou výzvu, kdy se města musela s projektem přihlásit během jediného měsíce. Příprava projektů byla vzhledem k času velmi náročná, a to, že uspěl jak projekt města, tak i projekt Městských služeb je velký úspěch, který je podložený výbornou spoluprací obou subjektů. Vyčerpání grantových peněz je podle určených pravidel nutné již tento rok. Společnost Městské služby Vimperk, s. r. o., za grantové peníze koupí svozový automobil, který si do teď musela půjčovat od soukromé firmy a platit za něj nájemné. Nákupem automobilu tak v budoucnu ušetří.

Co se kompostérů týká, jedná se již o třetí výzvu, kdy Městský úřad Vimperk kompostéry nabídne k zapůjčení svým občanům za symbolickou částku. „Na vimperských zahrádkách se během tohoto i příštího roku objeví celkem 300 kompostérů, které jsme do města sehnali z různých dotačních titulů,“ uvádí Marie Hejlková, z Odboru životního prostředí.

Jediným kritériem pro zisk dotace je, že zájemci musí mít trvalé bydliště i zahradu na území města Vimperk. Zájemci se mohou hlásit na emailu – marie.hejlkova@mesto.vimperk.cz, nebo na telefonu: 388 402 229. Pozor, už teď vimperští úředníci evidují převis 30 zájemců z minulé výzvy! Pro srovnání – jedná se o druhou nejvyšší dotaci, kterou vimperský Odbor životního prostředí za posledních pět let získal. „Naším největším projektem byla kompostárna, která slouží od září roku 2011,“ přirovnává Josef Kotál.  

-tz mv-