Jelimani ze Šumavy

DYNAMO JELIMAN futsalový klub

 

Dalo by se říci, že tým existuje již od nepaměti. Je prakticky složen ze dvou částí. Z „tvrdého jádra“ a „zbytku“. Do „tvrdého jádra“ patří: Došek (Ladislav Frk), Rimďa (Miroslav Pek), Rich (Richard David), Jarovič (Jaroslav Zedník) a Dave (David Pek). Těchto pět hráčů se zná od těch nejpradávnějších prvopočátků svých životů a má za sebou nepočítaně zápasů, srandamatchů a překopávaných, jež se nejčastěji odehrávali na pískovém hřišti „u pekárny“ na sídlišti ve Vimperku. K těmto „akcím“ přibyly každonedělní zápasy v tělocvičně II.ZŠ ve Vimperku. Za nějakých osm let se tam vystřídalo poměrně dost hráčů, ale tahle pětice vydržela, a co víc, až na výjimky, hrála většinou spolu. Na rozhraní „tvrdého jádra“ a „zbytku“ je Vojtoň (Vojtěch Kříž), jenž si od počátku svých středoškolských studií začal poctivě připisovat start po startu v nedělních tělocvičnách, překonal pravidelnou hráčskou obměnu, až se vyvrbil v další ze stálic.

 

 

Na pár informací jsme se zeptali zakladatele klubu Ladislava Frka..

 

Koho napadlo založit klub Jelimanů?

Když jsem se dozvěděl o existenci soutěže ve Vimperku, napadlo mě, že by se z party co se dlouhodobě schází u “žízňové” sálovky mohlo něco vytvořit. Svojí domněnku jsem přetlumočil svému kamarádovi a jednomu z “žíznivých” sálovkářů Richardu Davidovi, který nápad posléze uvedl v praxi. Včetně spontánního vymyšlení klubového názvu a dalších věcí s tím spojených.

 

Jak dlouho klub existuje?

 

Podrobná úskalí vzniku lze nalézt na klubových stránkách v historii klubu. Oficiální existence se datuje od 4.12. 2005, čili jsme nedávno oslavili deváté narozeniny.

 

 

Je velký rozdíl mezi krajskou sálovkou a tou ve Vimperku?

 

 Podle mě ano. Vimperská soutěž je fotbalem v tělocvičně, za což může mix několika faktorů, od speciálních pravidel, přes hrací míč, až po skladbu hráčů, kteří soutěž hrají. Konkrétní rozdíly se mohou zdát někomu jako nepatrné, ale z vlastní zkušenosti vím, že tomu tak není. Nutnost zastavování hry při každém střídání vidím jako jeden z největších rozdílů, hra se ve vimperské sálovce neustále kouskuje, nemá spád a je tím pádem v pomalejším tempu. Díky rozdílům v míčích je třeba také paradoxně těžší pro hráče z pole překonat brankáře ve vimperské sálovce, než v té krajské. S výše uvedeným souvisí i styly hry praktikované v obou soutěžích, což je asi rozdíl největší. Co se týká individuálních hráčských dovedností, tak se nebojím říci, že velká část těch vimperských by krajské měřítko snesla.

 

 

Jaký byl největší úspěch klubu?

 

V sezóně 2009/2010 jsme byli v Jihočeské futsal lize druhým nejlepším týmem po základní části. Specifika play off se nám ale stala spolu s faktorem jelimanství osudným, takže konečné 5.místo je prozatimní nejlepší výsledek klubu. Nelichotivou perličkou je, že za celou dosavadní existenci klubu Jelimani nikdy nic nevyhráli, ať už se jedná o vimperskou ligu sálovky, či různé jednodenní turnaje. Vždy z toho byly maximálně, druhá, či třetí místa.

 

 

Jaký nejstarší hráč oblékl dres Jelimanu ?

 

Miroslav Vozobule, v době kdy v jelimanském dresu naskočil do Jihočeské futsal ligy mu bylo 39 let. Je to velký nezmar, a já věřím, že hranici tohoto svého rekordu ještě v budoucnu trochu navýší.

 

 

Jaké jsou letošní cíle?

 

Cíle jsem uváděl již v rozhovoru pro web jihočeské sálovky. Poslední sezóny byly ve znamení velkého trápení, takže v krajské soutěži je cílem stát se dlouhodobě konkurenceschopným celkem s pravidelným umisťováním v TOP 4. Ohledně letošních cílů, osobně tajně věřím v prolomení čtvrtfinálového play off prokletí. Co se týká vimperské ligy sálovky, tu jsme pojali trochu jinak, takže tam se žádné cíle nevyhlašují. Osobně budu ale zklamán z jakéhokoli umístění, které nebude oceněno drahým kovem.

 

 

V jaké hale se vám hraje nejlépe?

 

Tak to je přeci jasné, v Jeliman’s Aréně. Velká škoda, že už se nehraje v hale ve Vodňanech, ta byla po naší domácí hale jasný vítěz. Za sebe mohu říci, že nemám rád ten prapodivný gumový povrch, takže raději cestuji do vzdálenějších Českých Budějovic, než do prachatické tělocvičny.

 

 

Máte stálého sponzora nebo se na chod klubu skládáte samotní hráči?

 Všechno si platíme sami, takže jestli tento rozhovor čte nějaký potencionální zájemce o sponzorství, kontakt najde na klubových stránkách.

 

odkaz na stránky:http://www.dynamojelimani.cz/index.php?page=uvod

 

Zde se můžete podívat na fotky za zápasu Dynamo Jelimani : Orth-Med České Budějovice 7:7 ( 3:3 )

 

 

 

{gallery}vimperk/2014/12_prosinec/jelimani/{/gallery}