Volary získaly dotaci na byty pro seniory

Město Volary obdrželo v polovině října finanční prostředky z Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) na výstavbu Domu s pečovatelskou službou. Na začátku roku 2014 zažádalo město na ministerstvu pro místní rozvoj o dotaci na podporované byty. Na jaře přišla z ministerstva zpráva, že Volary nebyly vybrány, ale že existuje možnost, že pokud někdo jiný dotaci nevyužije nebo že by dotační peníze zbyly, je naděje na získání dotace pro volarský dům s pečovatelskou službou. A to se také stalo.

 

A kolik činí dotace od misnisterstva? Částka, kterou město obdrží je ve výši 5,4 milionu korun, nebo-li 600 tisíc korun na jednu bytovou jednotku. Celkem vznikne v budově 9 bytových jednotek pro volarské seniory, kteří budou využívat terénní sociální služby.

 

Velkou výhodou při získání dotace byla připravenost města. Všechny potřebné úkony byly připraveny minulým vedením radnice a to včetně výběrového řízení a vybrání vítězné firmy na dodavatele stavby, kterou se stala volarská firma Šumavská stavební. 

 

Práce na domě s číslem popisným 144 začaly už na konci října. Rekonstrukce bude rozsáhlá, dům je zcela vybydlený, zničeny byly elektrické sítě, došlo k částečnému odcizení krovů bývalými nájemníky. Před samotnou rekonstrukcí bylo nutné objekt vyklidit, nájemníci zde zanechali značný nepořádek. 

 

Podle podmínek MMR je potřeba celou dotaci ve výši 5,4 mil. korun proinvestovat do konce roku 2014, přibližně stejně vysokou částku bude do objektu investovat město ze svého rozpočtu. V budově vznikne výtah, budova se dočká nových oken, nové střechy a dalších investic jak v interiérech tak v exteriérech. Rekonstrukce by měla být dokončena v září 2015.

 

Většina kandidujích stran v komunálních volbách tak bude mít splněné první téma, kde slibovaly právě vznik domu s pečovatelskou službou.

 

(ir)