prace

Ulici 1. máje čekají překopy

V ulici 1. máje se bude kopat. Společnost Energie AG, která se ve Vimperku stará o tepelné hospodářství, zde plánuje rozšiřování teplovodů.

 

Energie AG ještě není definitivně rozhodnuta, jestli se akce realizuje v jednom roce nebo ve dvou letech. „V současnosti se dokončuje projektová dokumentace a harmonogram. A ještě není podepsána smlouva s Městem,” sdělil nám Miroslav Rys ze společnosti Energie AG. Jasněji by mělo být na počátku června. „Nové přípojky by se měly týkat zimního stadionu, sídla Správy NP  CHKO Šumava, bývalé ‘lesárny a základní školy,” naznačila místostarostka Jaroslava Martanová.

 

Teplovody se na několika místech kříží s vodovodním a kanalizačním potrubím. Jak vysvětil starosta Vimperka Bohumil Petrášek, při křížení (především, když je teplovod uložen výše než kanalizace) je obzvlášť nutné dodržet správnou technologii hutnění a obsypu. Buď se musí udělat prostupy pro následné sítě, nebo umístit teplovod do tubusu. Aby se předešlo komplikacím, společnost chtěla znát přesné detaily křížení. „Při rekonstrukci ulice Sušická takový podrobný projekt nebyl, což nám tehdy způsobovalo problémy,” konstatoval starosta Vimperka. Proto radnice nechala vyhotovit projektovou dokumentaci na vodovod a kanalizaci (které jsou majetkem města) v ulici 1. máje od ‘Fišerky’ až za poštu. „Projektová dokumentace udává přesnou hloubku pro vodovod a kanalizaci,” objasňuje starosta. Energie AG podle těchto informací může uložit pod komunikaci teplovody, aniž by v budoucnu překážely sítím ve vlastnictví města.

 

Jak zaznělo na minulém zastupitelstvu z úst starosty i vedoucího odboru investic Michala Jančeho, kanalizace v ulici 1. máje je ve velmi špatném stavu. „Toto jsme zjistili v letech 2011-12, kdy jsme prováděli rekonstrukci ulice Nad Stadionem a z ní se se sítěmi napojovali do ulice 1. máje. Kanalizační betonové roury jsou popraskané a hrozí jejich rozpadnutí,” upřesnil Michal Janče.

 

Ideální situace by byla, kdyby se prováděly všechny práce na inženýrských sítích najednou. Ale k tomu nedojde. „Momentálně na novou kanalizaci a vodovod v ulici 1. máje nemáme peníze,” přiznává starosta. Budou se tedy provádět jen práce, které zaplatí společnost Energie AG.

 

 

Josef Rychtář

 

úvodní foto: archiv vimperk.eu