Cesta za jógou

INTEGRÁLNÍ JÓGA

Jóga, velmi oblíbené cvičení na východě i na západě. Ale nejen cvičení fyzické. I duševní! Jóga je především sebedisciplína, trpělivost, pokora a schopnost posouvat své možnosti. Tím se vlastně vysvětluje i pojem „integrální“. Ale vezměme to postupně. Jak jsem se k józe dostala a kudy vedla cesta k cvičitelství?

Proč zrovna jóga

Jednoduše proto, že jsem v 15 letech rychle vyrostla (se svými 185 centimetry jsem přesto nejmenší člen rodiny) a všechno mě bolelo. Kolena (špatně narostly kosti v čéškách), záda (genetická skolióza), vsedě jsem si ani náhodou nedosáhla na prsty na nohou a vestoje to bylo podobné sci-fi. Od doktorů v nemocnici jsem dostala štos cvičení, které mě ani nebavilo, ani mi nepomáhalo a někdy bolest naopak zhoršovalo. A pak jsem narazila na lekce jógy.

Jóga pro tělo i duši

Měla jsem to štěstí, že v mém rodném Vimperku vedla lekce klasické jógy (ze systému Jóga v denním životě) skvělá cvičitelka Alena Stejskalová. Během tří let pravidelného cvičení fyzické problémy vymizely, dokonce se mi podařilo po deseti letech sundat natrvalo brýle, které jsem nosila už od školky (2 dioptrie na každém oku), a celkově se mi zlepšila imunita. Kromě pružnosti a posílení těla měla jóga neodmyslitelný vliv i na psychiku. Celkové zklidnění a hlubší uvědomování sebe sama mi velmi pomáhalo v praktickém životě. Když k tomu všemu přičtu nekonečnou pozitivitu a vstřícnost cvičitelky Aleny, musím konstatovat, že s přestupem na vysokou školu jsem už žádnou takovou úžasnou učitelku jógy nenašla. A to jsem vystřídala druhů jógy opravdu hodně, ať už šlo o powerjógu, bikram jógu či vyniása jógu. Někdy se jednalo spíše o aerobik než jógu, výkřiky pobízející k lepším výkonům střídala neangažovanost instruktorů… Jógové cviky promlouvají v nové době v nejrůznější podobě, ale často uniká i druhá stránka věci – duševní a duchovní disciplína.

Cvičitel integrální jógy

Naštěstí jsem po dlouhém pátrání mezi předměty na Jihočeské univerzitě našla cvičitelský seminář Integrální jógy. Tento kurz jsem absolvovala a ráda na něj vzpomínám. Strávili jsme ve skupině 15 lidí příjemný květnový týden na čerstvém šumavském vzduchu a kromě intenzivního cvičení byl čas i na pěší túry po okolí. O několik měsíců později jsem se s ostatními z kurzu setkala u cvičitelských zkoušek. A pak začala moje další fáze života coby cvičitele.

Cvičitel jógy musí myslet na spoustu věcí najednou. Musí dobře cvičení (ásany) předvést, přesně a vhodně rychle popsat postup cvičení, zmínit pozitivní účinky a nesmí zapomenout na motivační, ale příjemný tón hlasu. Pak už nezbývá, než zkontrolovat všechny cvičící, že ásany provádějí správně. Nejkrásnějším a nejsilnějším okamžikem je pro mne, coby cvičitele, chvíle závěrečné relaxace, kdy se každý cvičící po hodinové práci na sobě samém zklidní a ztiší. Jen se soustředí na svůj dech a vy cítíte i vidíte, že lekce jógy pro ně byla přínosná.

joga berankova

Návrat ke kořenům

Co tedy vlastně integrální jóga je a čím se odlišuje od tradičních či novodobých druhů jógy? Integrální jóga v sobě propojuje prvky bhaktijógy (soucitu), karmajógy (nezištné činnosti), džňánajógy (poznání) a aštangajógy (osmidílné stezky sebeovládání). Zjednodušeně řečeno integrální jóga nabízí celkový pohled na člověka a nabízí možnost pracovat na sobě po fyzické i psychické stránce, ve vztahu k sobě i k druhým. Pozornost je věnována nejen tělesnému cvičení, ale také mentálním technikám a v tomto smyslu integrální jóga navazuje na tradiční pojetí jógy.

Lekce integrální jógy obsahuje kromě ásan (jógových pozic) také relaxační a meditační techniky. Rovnováhu tělesnou a psychickou se pak snažíme integrovat i do svého myšlení, jednání, uvažování a celkového způsobu života. Každá lekce začíná úvodní relaxací, následují zahřívací cvičení, poté náročnější ásany a nakonec závěrečná relaxace, případně ještě pránájámické (dechové) cvičení a krátká meditace.

 

Děkuji!

Jsem ráda, že mohu radost z jógového cvičení předávat dál a ještě jednou proto děkuji p. Stejskalové, že se jí podařilo ve mně zažehnout onen pomyslný plamínek touhy po jógovém vzdělávání. I díky ní mohu nyní působit v českobudějovickém Fitness14, kde každé pondělí vedu dvě lekce integrální jógy (pro zájemce vyskytující se v Č. Budějovicích se jedná o časy 15:30-16:25 a 19:50-20:45).

 

„Namaste.“

 

Jana Beránková