Jak si užít Vánoce a nezbláznit se z nich

 

Čtvrtá adventní neděle je za námi a Vánoce jsou tady.

Obchodní domy nás na tuto skutečnost upozorňují rok od roku dříve. Přesto shánění dárků či pečení a předvánoční úklid necháváme často na poslední chvíli. K tomu všemu přičteme začínající zkouškové období u studentů a nekonečné přesčasy u pracujících, odečteme sníh, který když už napadne, hodně rychle zase zmizí. Kdo má pak mít chuť na Vánoce?

Tak za prvé, nedělejme si z Vánoc žádný velký problém. Mají to být přece svátky klidu a míru… Za druhé, bude fajn si říct pár tipů, s pomocí kterých lze anti-vánočnímu shonu předejít.

  1. KDYŽ MÉNĚ ZNAMENÁ VÍCE.

Opravdu je nutné překonat svůj loňský rekord a napéct o dalších pět druhů cukroví více? Ne, není. Všichni vám uvěří, že jste zdatní pekaři, i když připravíte méně druhů a z menších dávek. Naopak kromě tradičních rohlíčků a perníčků můžete zkusit něco nového, čím okouzlíte mlsné jazýčky svých přátel a nejbližších. A pomůže i domluvit se s ostatními členy rodiny, kdo co napeče (ano, v reálu pak stejně všichni upečou všechno, ale zkusit to můžete). A navíc! Méně kil cukroví znamená méně přibraných kil a menší novoroční stres ve fitku.

Nemusíme samozřejmě mluvit jen o cukroví. Ani dárků přece není potřeba pořizovat tolik, aby zavalily vánoční stromeček. Zde možná ještě více platí, že kvalita znamená víc než kvantita a dárky od srdce (byť maličkosti) potěší více než lesknoucí se pozlátko (tedy samozřejmě jsou mezi námi i výjimky).

  1. SEZNAME, SEZNAME, ODŠKRTEJ SE!

Taky znáte ten pocit, když vás osvítí skvělý nápad na dárek a do druhého dne nebo dokonce během několika minut zapomenete, co že jste to tak geniálního vymysleli? Navíc potřebujete toho do Vánoc spoustu zařídit, uklidit celý domov, zajistit stromeček, vymyslet štědrovečerní menu, … zajít s přáteli na punč, a najednou nevíte, kam dřív skočit?

Jednoduché řešení: napište si to, udělejte si seznam. Nebo více seznamů. Pokud jste překonali papírovou éru a odmítáte používat diář nebo blok, stačí si stáhnout do vašich mobilních miláčků libovolný „e-blok“ (za sebe můžu doporučit na psaní poznámek program Evernote). Pak už si můžete užívat ten skvělý pocit, kdy si odškrtnete další položku jako splněnou.

  1. NEBUĎTE SPASITELI, ZAMĚSTNEJTE OSTATNÍ.

Na všechno nemusíte být sami. Prostě a jednoduše požádejte o pomoc své děti, kamarády, partnery, sourozence, rodiče. Rozdělte si úkoly a společně si užívejte uklízení, pečení, balení dárků či vymýšlení programu na předvánoční sraz. Předejde se tím typickému pesimisticky depresivnímu postoji: „Nesnáším Vánoce!“ Ale je tu ještě poslední bod…

  1. PROKRASTINAČNÍ TENDENCE VYMEŤTE VEN!

Alfou a omegou jakéhokoli stresu je nechávání věcí na poslední chvíli (prokrastinace jinak řečeno znamená chorobné odkládání úkolů a povinností). Pečení počká, test i zkouška se dají určitě zopakovat a samozřejmě dárky lze sehnat i pověstného třiadvacátého prosince. Taky možnost. Ale nebylo by lepší řešit úkoly postupně a včas a získat tak spoustu času pro sebe a své blízké? Vždyť o tom by měly být Vánoce především. Setkat se s rodinou a přáteli a užít si společně chvíle klidu… A nemusíte čekat na Nový rok, abyste vyhlásili boj prokrastinaci. Začněte hned teď, však víte, jak to s novoročními předsevzetími dopadá!

Máte i vy svůj zaručený tip, jak strávit v klidu předvánoční čas? Určitě nám ho napište do komentáře, rádi se necháme inspirovat.

 

pf2014

Chtěla bych vám, čtenářům vimperk.eu, popřát nádherné Vánoce prožité se svými nejbližšími a úspěšný rok 2014!

Jana Beránková