Vimperská hledačka

Chcete poznat Vimperk jinak? Zahrajte si quest!

 

 vimperska hledacka

 

Na podzim tohoto roku uspořádala ve Vimperku ZO ČSOP Šumava spolu s Nadací Partnerství workshop zaměřený na vytvoření první šumavské hledačky, tzv. questu.

 

„Questing pochází z Anglie, kde má tradici více jak 150 let. Je to vlastně hra, můžeme říci hledačka, která vede hráče po stálé trase, nabízí jim různé indicie a jejich správné rozluštění je nakonec dovede k odměně, k pokladu“, říká Blažena Hušková, lektorka Nadace Partnerství a pokračuje, „tvorba hledačky je vlastně interpretace místního dědictví za spoluúčasti veřejnosti. Do její tvorby se totiž obvykle zapojují, stejně jako ve Vimperku, představitelé neziskových organizací, škol, informačních středisek a orgánů státní správy a samosprávy. K tvorbě dobré hledačky je nutné důkladně se seznámit s místním přírodním, kulturním a historickým dědictvím a tyto znalosti pak vtipně a kreativně využít při její tvorbě.“

 

Vimperská hledačka „Od kořenů ke korunám“ je asi třicátou v celé České republice, vůbec první na Šumavě a jejím tématem jsou hlavně stromy.

Jana Zrnová, členka ZO ČSOP Šumava, vysvětluje: “Jde tedy o hru, ke které je potřeba stáhnout a vytisknout si průvodce, na kterém je mapa trasy a veršovaný text s otázkami. Poté co projdete trasu a správně odpovíte na zadané otázky, získáte tajenku. S tajenkou pak můžete zajít do Turistického informačního střediska na Náměstí Svobody ve Vimperku, kde získáte malou odměnu.“

 

Průvodce s mapkou lze nyní stáhnout na webových stránkách www.csopsumava.cz nebo si jej lze v tištěné podobě vyzvednout v Turistickém informačním středisku ve Vimperku. V blízké době bude ke stažení i na webových stránkách vimperského informačního střediska. Další informace o questu lze získat na info@csopsumava.cz nebo na tel. č. 777 812 835.

 

 

Bc. Jakub Hromas, DiS., ZO ČSOP Šumava