pohar

Ke zraněnému museli přes řeku

Záchranáři museli ke zraněnému přes vodu

88

 

(aktuálně / ověřeno) Začátkem května proběhl na Srní II. ročník prověřovací soutěže pro studenty 2. a 3. ročníků vysokých škol oboru Zdravotnický záchranář. Tentokrát i s mezinárodní účastní – dvou družstev ze Slovenska.

 

Odborným garantem akce byl šéf letecké záchranky Plzeň – Líně plk. MUDr. Michal Mareček, partnerem soutěže Správa NP a CHKO Šumava a Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje.

Hodnotím tuto akci, která je doplněním vzdělávacího programu studentů záchranářství, velmi dobře. Jak z organizačního, tak i z odborného hlediska, byla velmi dobře připravena a musím říci, že všichni zúčastnění soutěžící prokázali výborné znalosti. Soutěž byla náročná i po fyzické stránce, takže si občas doslova všichni „sáhli na dno“, ale tak to v terénu bývá, záchranář musí být odolný psychicky, fyzicky a samozřejmě vybaven vědomostmi a dovednostmi. Připravenost byla, jak už jsem řekl výborná, z toho vyplývá že studenti dostávají kvalitní přípravu. Mezi výkony soutěžících byly opravdu malé rozdíly,“ uvedl MUDr. Mareček.

14

Soutěž už podruhé organizuje Katedra záchranářství a technických oborů, Fakulta zdravotnických studií, Západočeské univerzity v Plzni, místem zvoleným za základnu byl tentokrát hotel Vydra na Srní.

Při přípravě letošního ročníku jsme vycházeli z loňska, snažili jsme se vyvarovat některých nedostatků které jsme vyhodnotili z uplynulého ročníku. Letos jsme měli jak výbornou spolupráci se složkami IZS a ISS, tak i vynikající zázemí v prostředí NP Šumava. Akce, jejímž stěžejním tématem bylo záchrana a evakuace osob v horském terénu tak mohla probíhat v reálném prostředí a modelové situace odpovídaly skutečným událostem. Vzhledem k výkonům i praxi se potvrzuje, že vzdělávání ve tříletém studiu záchranářství je na místě a potvrzuje to i vysoký zájem studentů o tento obor,“ říká PhDr. Alena Pistulková, vedoucí katedry záchranářství fakulty zdravotnických studií ZČU v Plzni.

 

Celkem se soutěže účastnilo 9 týmů, letos poprvé také dva zahraniční ze Slovenska.

Hned v pátek absolvovali soutěžící noční etapu. Nebyla nijak snadná, záchranáři museli v určeném okruhu najít osoby, které potřebovaly jejich pomoc. V sobotu je čekala denní, o nic méně náročná etapa. V ní se kromě dalšího, museli ke zraněnému dřevorubci dostat přes vodu, zdolat traverzem zhruba 25 metrů řeky Vydry, zvládnout autonehodu i nehodu motorkáře.

8

Jak si soutěžící tentokrát poradili? Petr Šrail, vedoucí oddělení informační a strážní služby NP Šumava, která ve spolupráci s jednotkou profesionálních hasičů ze Sušice a dobrovolných hasičů ze Srní pomáhala zajišťovala technickou stránku soutěže, hodnotil výsledky všech zúčastněných jako velmi dobré a jejich připravenost na terénní zásahy na vysoké úrovni.

 

Z vítězství se nakonec radoval tým Rescue rangers – Zdravotně sociální fakulta Jihočeská univerzita – České Budějovice, následovali pardubičtí z Univerzity Pardubice (Fakulta zdravotnických studií), kladenští FBMI (Fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT). Slovenský tým Family frost (Slovenská zdravotnícka univerzita v Bratislavě Fakulta zdravotníctva – Banská Bystrica) si odvezl čtvrté místo, perfektní výkony předvedla ale i ostatní družstva z Ostravy, Plzně, Prešova, ZČU – Plzeň a druhý tým z JČU České Budějovice.

-as, foto hzs susice, iss np sumava-

další fota  najdete ve fotogalerii

 

 

 Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nevyužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česko