Rozhovor: Martina Sáblíková a Petr Novák

Tak to rozhodně!

reaguje okamžitě Martina Sáblíková na otázku, jestli se sem vrátí.

 

117

 

 

To, že jezdí Martina Sáblíková s trenérem Petrem Novákem a reprezentačním juniorským Nowis týmem trénovat na Šumavu, je už známá věc. Že tréninková příprava probíhá i v Sušici, to už je také známo. Ale proč tentokrát naše nejlepší rychlobruslařka, olympijská medailistka a několikanásobná mistryně ČR, Evropy i světa tentokrát v Sušici brusle neobula, ale hrála florbal a tenis, šla na spinning a v Anníně se ‘stavila’ na bowling?

 

07  10

 

Když jsem ten den již poněkolikáté dorazila na místo určení za Martinou Sáblíkovou, Petrem Novákem a Nowis týmem, byla jsem připravená na to, že budou po náročných tréninkových dnech už všichni unavení a mrzutí. Opak byl pravdou. Poslední (večerní) setkání na závěr desetidenního pobytu v Amálině údolí jsme naplánovali právě tam – do hotelu Šumava.

 

Petr Novák, Martina Sáblíková, Karolína Erbanová a další členové týmu, ředitel hotelu Bc. Jaroslav Hranička i režisér David Bonaventura byli v dobrém rozmaru a právě hodnotili uplynulých deset dní.

 

„Ale něco vám řeknu,“ hřímal trenér Novák směrem k řediteli hotelu, „i když se nám tady zase moc líbilo, tak s tím jídlem musíte prostě něco udělat. Není možné, abyste tu tak dobře vařili a vykrmovali nás takovým množstvím dobrot. Jezdíme sem sportovat, ne přibírat,“ dodával už s úsměvem. Na adresu hotelu pak padala slova chvály a poděkování za perfektní servis a vynikající podmínky. Prostě spokojenost se vším všudy a dobrá nálada – to byli hlavní společníci večera. Určitě k tomu přispěl i závěr sportovního soustředění, kdy všichni až na Petra Nováka skončili v bazénu. Tedy – on tam sice skončil také, ale hodně nedobrovolně. Jeho svěřenci ho “za odměnu“ vykoupali tak jak zrovna v tu chvíli byl – v oblečení, s plnými kapsami věcí. Vše přežilo bez úhony.

 

Na chvíli, na krátký rozhovor, jsem si od ostatních Martinu a kouče týmu vypůjčila. Jestli se ptáte, co tam tedy dělal ten režisér, nebojte se, i na něj dojde řada.

 

Dva Blížence, Martinu Sáblíkovou a Petra Nováka, pojí už více než patnáctileté pouto trenéra a jeho svěřence. Za tu dobu se dokonale znají, předvídají reakce toho druhého, ale dovedou se i pořádně překvapit.

 

Martina na medaili má, i na tu olympijskou – je přesvědčen trenér Novák

1192

Martino, nemůžu se nezeptat, když jsem vás dnes viděla při nejrůznějších sportovních aktivitách, kdy jste se nijak nešetřila – co záda, která vás pěkně potrápila, ještě bolí?

 

„Ani ne, už je to docela v pohodě. V lednu to bylo horší. Hodně mi pomohly lázně a masáže. Kolo, běh a všechny ostatní sportovní aktivity jsou v pohodě, na bruslích to v zatáčkách ještě trochu cítím, ale nic fatálního.“

 

Měnili jste kvůli zdravotním potížím tréninky?

PN: „Nebylo ani třeba. Je pravda, že na malých oválech, kde se jede vlastně téměř pořád do zatáčky, je to náročnější, ale nevidím potřebu něco výrazně měnit. Dlouhá dráha, na kterou se vrátíme trénovat teď do Žďáru, pak v Itálii, ukáže víc. Zařadíme prvky, které se trénují speciálně na rychlobruslení, ale tak, aby zátěž na tělo byla rovnoměrně rozložená. Jsem přesvědčený, že to zvládneme, aby se Martina mohla připravit do Soči a podat takový výkon, aby bojovala o medaile. “

 

Jakých deset dní jste tu strávili?

MS: Mně se tu především hrozně líbí – kdykoliv. Tréninky tady jsou prima, hlavně tyhle zpočátku sezóny, kdy si můžeme trochu dovolit i něco jiného než brusle a kolo a pilování techniky. Třeba florbal a tenis. Ale nic nešidíme a třeba kolo v tady těch horských podmínkách dává docela slušně zabrat.“

 

Co vás v nejbližší době čeká?

MS: „Teď jen tréninky a pak červnové mistrovství ČR v cyklistice.“

 

Koho vyšle na šampionát Nowis tým kromě Martiny?

„Spolu s Martinou pojede 6 lidí – juniorů a seniorů. A očekávám medaile,“ dodává s úsměvem Petr Novák.

 

Vrátíte se na Šumavu? A kdy?

MS: „Tak to rozhodně! Mně osobně se tu hrozně líbí, místo kde jsme ubytovaní i okolí, podmínky na tréninky. Ale kdy to bude, to nevím, to se ptejte trenéra.“

 

PN: „Zatím to nevím ani já, protože pořád není hotový plán závodů a kvalifikací, takže nemůžu s jistotou plánovat nic dalšího. Teď se všechno bude podřizovat získání limitů Martiny, Karolíny případně někoho dalšího, na olympiádu. Netěší mě to, že ještě nejsou hotové všechny definitivní termíny, ale už známe letošní poháry, ty jsou čtyři, takže postupně to zkoušíme dát kompletně dohromady. Za sebe můžu říct, že se sem rozhodně vrátíme, ale jestli to bude ještě letos, to v téhle chvíli potvrdit nedokážu.“

 

Nejde si nevšimnout ve vaší blízkosti kamery, zvukaře, režiséra a reportérky. Vím, že se připravuje knížka a film. Knížka o Martině – jaká bude?

MS: „Určitě jiná než ta první. Tahle nebude o sportu, ale o mě – o dětství, škole, lidech, radostech. Nejen o sportovkyni, ale o Martině.“

 

Kdy vyjde? A co ta kamera?

MS a PN: „Knížka vyjde v listopadu letošního roku, zároveň s uvedením filmu o Martině. Film který režíruje David Bonaventura, se natáčí víc než rok a představí jejích několik tváří,“ usmívá se Petr Novák.“Chceme aby to byl reál, u nás obou, aby bylo vidět i ‘dovnitř’ té naší práce, je to hodně psychologie, výchovy, námahy, emocí, ale pochopitelně i radosti a štěstí.“

 

Takže ve filmu uvidíme i bravurní tenisovou čtyřhru ve dvojicí s Karolínou, trenérův strike v bowlingu i rozčilování, radost nebo smutek na závodech?

 

Jo, třeba i to, jak se umím vztekat, jak to vypadá v zákulisí, že není všechno jen nablýskané a že hodně emocí jde při závodech stranou, ale po nich jedou naplno. Že si umíme neporozumět, ale vždycky brzy to přejde,“ dodává Martina.

 

Nemáte už někdy médií plné zuby?

Ani ne, mě to docela baví, jsem zvyklá. Jen dnes jsem se bála, abych je nepřizabila při tenise,“ směje se Martina (pozn. oni opravdu odvážně stáli v těsné blízkosti a leckdy museli slyšet, jak jim míček sviští kolem hlavy).

09

 

Ještě by to dlouho o čem povídat, ale týmoví kolegové už zvědavě nakukovali a čekali, až se k nim Martina a Petr Novák připojí. Loučili jsme se s vzájemným přáním jen toho dobrého – ve sportu i v osobních životech.

 

Martino, děkuji za rozhovor a přeji vám jménem redakce a všech vašich fanoušků tady na Šumavě nejen pevně zdraví a k brzkým narozeninám splněná přání, sportovní úspěchy a štěstí, ale také to, abyste potkávala víc těch lidí, které máte ráda. A aby vaše cesta k olympiádě byla přímá a završená tím nejhezčím.

 01

 

„No a my se ‘nepolepšíme’, pořád budeme vařit výborně a už teď se těšíme, až tady Martinu i s celým týmem zase přivítáme. Ale jednu věc přece jen změníme – přikryjeme bazén, aby se kouč mohl koupat i v zimě a nemusel se na to oblékat, protože mu evidentně mokré oblečení vadilo,“ směje se Bc. Jaroslav Hranička.

 

K tomu bazénu ještě poslední douška: možná vztah mezi Martinou a trenérem, trenérem a celým týmem vystihuje velmi dobře právě ta plavecká epizoda: úplně na začátku, když se ještě ‘mimo záznam’ probíraly skoky do bazénu, zeptala jsem se samozřejmě i na to, proč vlastně skončil trenér nedobrovolně ve vodě.

 

„Jen tak. Aby nám nechyběl,“ zaznělo unisono hned z několika míst.

 

Další fota najdete  ZDE

 

Andrea Staňková

 

 

 Uvedená práce (dílo) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Nevyužívejte dílo komerčně-Zachovejte licenci 3.0 Česko