Dorazí ledoví muži?

Poslední dny přinesly příjemné jarní počasí. Obloha byla většinou polojasná až oblačná, vyskytovaly se ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejintenzivnější srážky přinesla úterní bouřka (7. května) do osady Houžná u Lenory na Prachaticku. Místní meteostanice ČHMÚ zde naměřila téměř 49 mm srážek. Srážky byly pouze lokální, v nedaleké Lenoře spadlo 12 mm.

Vzhledem k tomu, že v noci ubývalo oblačnosti, byly ranní teploty relativně nízké, většinou mezi 5°C až 10°C. Stanice Perla u Kvildy naměřila 6. a 9. května slabý mráz, 9. května mrzlo i na Rokytské slati.

 

U Černé v Pošumaví v sobotu 4. května:

{gallery}volary/2013/05/cerna_v_pos_05_04{/gallery}

 

Čtvrtek  začal skoro jasnou oblohou, místy se vyskytovaly ranní mlhy. Již v poledních se začaly v podhůří Šumavy tvořit první bouřky, v kterých se dle dostupných informací vyskytují přívalové srážky i kroupy. Denní teploty vystoupí na příjemných 22°C až 25°C, v horských polohách kolem 19°C. Noc na pátek přinese přibývání oblačnosti až na skoro zataženo, počítat musíme s přeháňkami i bouřkami.

V pátek bude zataženo s přeháňkami a deštěm, místy i trvalejším. Denní teploty nepřekročí 16°C. Sobota přinese opět velkou oblačnost s přeháňkami či deštěm, během dne by měly srážky postupně ustávat. Počítat ale musíme s nižšími teplotami jen kolem 14°C. Neděle přinese proměnlivou oblačnost s ojedinělými přeháňkami a teplotami opět kolem 14°C.

 

U Kašperských Hor 5. května:

{gallery}volary/2013/05/kasperske_hory_05_05{/gallery}

Noc na pondělí by měla v místech se zmenšenou oblačností přinést nízké teploty, většinou mezi 7°C až 3°C, časté budou přízemní mrazíky, v mrazových kotlinách budou teploty klesat i k -5°C. S nočními přízemními mrazíky musíme počítat i v úterý a zřejmě i ve středu ráno. Ledoví muži tak dorazí letos na čas. Od pondělí výrazně ubyde oblačnosti, většinou bude polojasno beze srážek, denní teploty postupně porostou až k letním 25°C. Přeháňky a bouřky dorazí zřejmě až v druhé polovině týdne.

 

(ir)