Plavba kuriózních plavidel

 

Po dvou letech poplují z Vyššího Brodu do Rožmberka kuriózní plavidla

 

 

       Po dvouleté pauze způsobené pandemií nemoci Covid-19 čeká Vltavu plavba kuriózních plavidel. V sobotu čtvrtého června se ve vyšebrodském kempu sejdou recesisté ve zvláštních kostýmech se svými plovoucími výtvory a za dohledu stovek diváků absolvují trasu do Rožmberka nad Vltavou. Vítěz získá šek v hodnotě 20.000 korun, ten věnuje firma Engel, který významně podporuje kulturu v regionu. „Letošní plavba bude specifická, protože je obnovena po covidové pauze a navíc jsme, po dohodě s plavci, přesunuli termín na červen. A to jsou faktory, které plavce jistě přesvědčí se akce zúčastnit a to v hojném počtu,” uvádí Dita Kaiserová z vyšebrodského Turistického informačního centra.

 

       Společně s ostatními organizátory očekávají letos vyšší zájem. Plavby se pravidelně účastní zhruba dvě desítky plavidel. Většinou se jedná o lidi z okolí Vyššího Brodu, jižních Čech, ale plavit se jezdí i lidé z Moravy.

 

       „Některé roky jsou silnější, některé slabší, jak to obvykle u podobných akcí bývá. Letos předpokládáme vyšší počet plavidel. Samozřejmě to ukazují také četné telefonáty od zájemců o plavbu,” komentuje Kaiserová. Ti jsou nyní uzavření ve svých dílnách či garážích a připravují své kocábky na plavbu. „Všichni své plány tají do poslední chvíle. V současné době dotahují poslední detaily na svých kocábkách a již se těší na Vltavu.”

 

       Stejně jako při vymýšlení masopustních masek, inspirují se tvůrci kuriózních plavidel aktuálními problémy, skandály či událostmi, které tzv. hýbou českou či dokonce světovou společností. Letos to určitě nebude jiné, ale Dita Kaiserová žádné informace ze zákulisí nemá. „Všechna jsou vždy vytvořena s láskou a velkou pílí, je z nich cítit, že je plavci stavěli pro potěšení své i diváků. Vždy je to velká legrace a všichni se moc bavíme a smějeme. Témata a myšlenky plavců jsou tajné a o to to bude větší překvapení, až je poprvé spatříme na řece,” uzavřela.

 

       Součástí celodenního programu ve Vyšším Brodě bude program pro rodiny s dětmi, různé soutěže, jako například chůze na chůdách přes Vltavu nebo pivní štafeta. Připravený je také koncertní program, kde vystoupí vyšebrodské bigbeatové kapely, Black Velvet Suicide a noc vyvrcholí vystoupením kapely Locomotive.

 

TURISTICKÝ SPOLEK LIPENSKA
Mgr. Pavel Pechoušek MBA

{gallery}Jitka/rok2022/kveten/plav{/gallery}  

 


{jcomments off}