Nejlepší podmínky pro milovníky běžek

 

 

Nejlepší podmínky pro milovníky běžek na Lipensku nabízí Pasečná u Svatého Tomáše

 

 

       Na Lipensko mohou o tomto víkendu konečně vyrazit milovníci běžek. Zimní počasí a sněžení umožnilo připravit tratě v okolí Frymburka, Svatého Tomáše a Stožce. I když podmínky nejsou ideální, vyrazit do stopy možné je. „Sice nenasněžilo tolik, kolik bychom si přáli, ale velké mrazy zaručují, že těch přibližně 10-15 cm sněhu bude dost na to, aby se člověk na běžkách u nás na Lipensku krásně protáhl. Určitě doporučuji vyrazit, restaurace našich členů pro občerstvení běžkařů jsou připraveny všude, ať již na Pasečné, Svatém Tomáši, Přední Výtoni, Lipně, ve Frymburku Horní Plané i v Českých Žlebech.

 pasec

 

       Samozřejmostí jsou i krásně upravené areály pro sjezdaře v Lipně nad Vltavou a Frymburku. Co zatím k dokonalosti schází je nedostatečná tloušťka ledu na Lipně. Na víkend můžeme očekávat, že síla ledu dosáhne okolo 5 cm, ale to pořád na bezpečné bruslení nestačí,“ uvádí Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska, který se stará o propagaci území sahajícího od Stožce po Rožmberk. Nejlepší zážitek v lyžařské stopě nabízí areál Běžky Pasečná, který se nachází nedaleko Svatého Tomáše, především díky své poloze a nadmořské výšce od 810 – 1010 m. n. m. Ideálním nástupním místem je areál penzionu Dobík Pasečná. „Najdete tu pravidelně strojově udržované stopy jak na klasiku, tak na bruslení a nechybí ani tréninková loučka pro děti a začátečníky. Z parkoviště u bistra Pasečná je možné se vydat přímo do stop, které vedou pod penzionem na tréninkovou louku. Milovníci náročnějšího terénu tam pojedou severně na Svatý Tomáš (13,1 km s převýšením 316 m) a ti, co se raději kochají, se vydají nejspíš na jih k rakouským hranicím a dál,“ uvádí Kamila Sušanková, která se o zdejší tratě stará.

 

 

       Návštěvníkům je k dispozici celých 26 kilometrů tras na české straně hranic. Sněhové podmínky dovolily zatím úpravu „na hladko“, tj. pro bruslení. Areál je propojený s dalšími 25 kilometry na rakouské straně, kromě fantastického výhledu na rakouské Alpy nabízí některé rakouské okruhy i úpravu pro klasiku. Další sněhová nadílka, kterou lze díky předpovědi meteorologů očekávat začátkem příštího týdne, by měla umožnit úpravu tratí pro klasický styl v plné míře, tj. na 51 kilometrech v Čechách i v Rakousku. Tratě jsou koncipovány do několika uzavřených okruhů tak, aby si vybrali začátečníci i zkušení lyžaři. Zájem je veliký, přestože do povědomí běžkařů se areál Běžky Pasečná teprve dostává. Plán jednotlivých okruhů s QR kódy je ke stažení v nástupním místě v penzionu Dobík, na webu www.bezkypasecna.cz. Podle Martina Řezáče ze Ski klubu Frymburk upravila rolba stopy pro klasiku i bruslení na frymburských loukách v délce 18,9 km. Nástup je na fotbalovém hřišti. Stopy vedou po loukách s krásnými výhledy do krajiny, profil je nenáročný a vhodný pro rekreační běžkaře či rodiny s dětmi. „Naši rolbaři-kouzelníci využili 10 cm vrstvičku nového sněhu k tomu, aby utáhli podklad pro stopy na frymburských loukách. Stopy jsou sjízdné na starších lyžích – “kameňačkách”, protože z nich vykukuje tráva a občasné krtince,“ uvádí Řezáč s tím, že půjčovny běžek ve Frymburku mají otevřeno a těší se na víkendový zájem sportovců. Několik kilometrů stop je upraveno i na Stožeckých lukách, kde jsou ale podmínky pro lyžování zhoršené malým množstvím sněhu. V Nové Peci nejsou stopy upravené vůbec.

 

 

Pavel Pechoušek
TURISTICKÝ SPOLEK LIPENSKA