Výstraha před vydatným deštěm

 

Výstraha před vydatným deštěm a povodněmi

 

 Platnost od 04.01. do 05.01.2022

 

       Výstrana před deštěm platí pro Prachatice, Vimperk : Vydatný déšť s úhrny 20 až 50 mm/24h, na návětří ojediněle i kolem 60 mm/24h.

 

 

       Výstraha před povodněmi platí pro Český Krumlov, Písek, Strakonice, Vodňany : Vydatné srážky a doběh vody z povodí odvodňujících centrální Šumavu zvednou v úterý během dne hladiny střední a dolní Otavy, celé Blanice a menších toků ve východní části Šumavy. Vodní stavy by zde měly kulminovat nad 1. SPA v noci z úterý na středu, na dolní Otavě až během středy. Riziko překročení 3. SPA je malé.

 

 

       Extrémní výstraha před povodněmi platí pro Horažďovice a Sušici : V povodí Vydry, Křemelné a horní Otavy očekáváme výrazné vzestupy s dosažením a překročením 3. SPA během dnešního odpoledne. Kulminace nastanou v noci z úterý na středu. Překročení stavu ohrožení může být výrazné až o několik desítek centimetrů. Hrozí dosažení povodně o době opakování 10 až 20 let.

  

 

       Doporučení : Voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti, komunikace, může omezit lidskou činnost a působit škody v krajině a na majetku. Snížení stability stromů v podmáčené půdě. Připravit se na možnost dopadů povodně. Některé silnice a mosty mohou být uzavřeny. Parkovat vozidla na výše položených místech. Vyvarovat se koupání, plavání, jízdy lodí apod. v korytě toku a bezprostředním okolí a jízdy autem přes povodňovou vodu. Vyhnout se kontaktu s povodňovou vodou a jejími usazeninami – mohou být kontaminovány. Omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů.

 

hydro

 

 

Zdroj: www.chmi.cz

 

 



{jcomments off}