Sezóna lipenským přívozům končí

 

Sezóna lipenským přívozům končí

 

 

       Na Lipensku končí sezóna zdejším přívozům, které jsou lipenským fenoménem. Prvního října ukončil kvůli generální opravě svou letošní pouť hornoplánský Pionýr, od tohoto týdne nejezdí ani Dolnovltavický přívoz Šumava. Frymburský přívoz Hraničář od listopadu provoz omezil a na druhou stranu Lipna – do Frýdavy – vozí místní i turisty pouze v pracovní dny. Končit bude zhruba v půlce listopadu.

 

       Přívozníci hodnotí letošní sezónu ve srovnání s těmi předchozími jako méně povedenou. S výjimkou prázdnin převezlib meziročně méně turistů, navíc je ovlivnil jarní lockdown. „Při pohledu do předchozích sezón to pro nás byla nejslabší sezóna za poslední 4 roky. Proti loňské sezóně jsme převezli zhruba o 20 procent méně cestujících. Podepsalo se na tom také chladné a deštivé počasí v sezóně, jarní lockdown a ubylo movitější klientely,“ uvádí provozovatel frymburského přívozu Antonín Labaj.

 

       Novinkou letošního roku tu bylo veselé divadelní představení, které za vysvědčení pro žáky frymburské základní školy, přímo na přívoze, hráli čkyňští ochotníci a také hojně navštívený rockový koncert skupiny Jiří Schelinger Memory Band. „Trendem letošní sezóny byla elektrokola a elektrokoloběžky,“ doplnil Labaj. „Letošní sezóna byla kvůli vládním omezením, a díky tomu, že jsme letos ukončili provoz dříve, výrazně slabší. Podle příjmů jsme v mínusu o zhruba 900.000 korun,“ uvádí vedoucí Hospodářsko správního odboru Město Horní Planá Petr Tahotný. Předčasné ukončení znamenalo podle Tahotného propad o zhruba 250.000 korun. Za zbytek mohou restrikce vyhlášené v souvislosti s pandémií nemoci covid – 19.

 

       Plášť přívozu Pionýr se od začátku října kompletně „odstrojuje“. Od příštího týdne se na lodi bude měnit „obšívka“ a paluba. Jedná se o největší opravu za 50 let jeho fungování. René Wippern majitel přívozu Šumava, který jezdil do minulého týdne na trase Dolní Vltavice – Kyselov, čeká nyní na vhodné meteorologické podmínky, aby ji mohl s kolegy vytáhnout na břeh. „Půjde o drobné opravy ve strojovně, začátkem jara provedeme výměnu dřevěné podlahy,“ uvedl Wippern. „Přívozy jsou lipenským folklorem i tahákem. Nově jsme je zařadili do chystané mapy s doporučenými cyklistickými okruhy, ale i do nově chystané turistické aplikace, kde jsou zahrnuté také okruhy jako tipy na výlety. Všechny lipenské přívozy se na vodu vrátí zhruba v dubnu. Záležet bude samozřejmě na počasí,“ uzavírá Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska.

 

Mgr. Pavel Pechoušek MBA
TURISTICKÝ SPOLEK LIPENSKA 

  {gallery}Jitka/rok2021/listopad/lip{/gallery}

 


{jcomments off}