Covide nezlob mě

logolipno

 

Covide nezlob mě: v únoru se na Lipensko chystá rekordní počet otužilců

 

 

       Covide, nezlob mě – to je název akce, kterou na 27. února chystá Turistický spolek Lipenska. V rámci této události se do Vltavy nebo Lipna během jedné hodiny ponoří několik stovek otužilců. Možná i víc… Důvodem pořádání akce je propagace otužování a krás Lipenska, ale také zápis do české knihy rekordů. „Koronavirus již celý rok svírá celý svět a zlobí především podnikatele v cestovním ruchu, tedy celý náš turistický region. Ruku v ruce s tím roste popularita otužování, protože zvyšuje imunitu proti virovým nákazám a tedy i proti covidu. My tu nemoc respektujeme, ale nebojíme se jí a nehodláme žít v jejím vězení. Proto pořádáme akci Covide, nezlob mě a chceme do našich ledových vod přilákat nejvíc otužilců, kteří tu kdy byli,“ uvedl Jiří Mánek, předseda pořádajícího Turistického spolku Lipenska.

 

       Akce se bude konat pod širým nebem a ponor otužilců do ledových vod Lipenska se bude konat na několika místech celé oblasti. To proto, aby organizátoři zabránili většímu shlukování lidí a byli schopni zajistit potřebná hygienická nařízení mezi účastníky, která pravděpodobně i na konci února budou platit.  Nadšenci pro ledovou vodu a pro lipenský rekord se za účasti komisařů z pelhřimovské agentury Dobrý den budou moci ponořit na osmi různých místech – v Nové Peci, Horní Plané, Černé v Pošumaví, Frymburku, Lipně nad Vltavou, Loučovicích, Vyšším Brodu a Rožmberku nad Vltavou. „Na každém místě bude připraveno zázemí pro účastníky s vyhřívaným stanem pro převlečení, ale budou zde také připraveni profesionální zdravotníci z řad lipenské vodní záchranné služby a Českého červeného kříže, aby se každý u nás cítil bezpečně. Přesná místa i kontaktní osoby budou na našem webu www.lipensko.cz” řekl Mánek.

 

       Velkou výhodou pro účastníky bude, že partnery akce jsou provozovatelé železničních spojů. České dráhy, zajistí otužilcům zdarma dopravu z Českých Budějovic a dopravce GW Train, pak svými vlaky bezplatně přiveze účastníky ze Strakonicka, Vimperska, Volarska, ale i z Českokrumlovska. Vouchery pro bezplatnou dopravu budou ke stažení na webu a facebooku. Dalším partnerem akce je firma Batist Medical, největší český výrobce roušek, který na akci poskytne účastníkům zdarma své nano roušky. Partnerem také autor nové deskové hry Covide, nezlob mě, jejíž název pro akci poskytl její autor, mladý český biatlonista, který hru vytvořil, když byl sám nemocen v covidové karanténě.

 

       Lipensko tímto projektem reaguje na poptávku široké veřejnosti a spojuje mnoho zájmů. “Otužování je v poslední době velmi moderní a trendy záležitostí. Navíc zvyšuje kondici a obranyschopnost, což je v době koronaviru velmi důležité, Lidé potřebují sportovat, potřebují na čerstvý vzduch a potřebují se bavit, ať již otužováním či společenskou hrou. A my jim to za dodržení všech hygienických pravidel umožníme.” uvedl Mánek.

 

       V poslední době se v okolí lipenské přehrady otužování začíná věnovat stále víc lidí. Proto například dnes ve Frymburku byla do vody zamrzlého Lipna ponořena speciální klec s dřevěným ochozem. “V ní se mohou zájemci již nyní bezpečně otužovat, aniž by se museli bát, jestli se někam propadnou a celý následující měsíc se tu všichni mohou připravovat na překonání rekordu,” uvedl místní otužilec a provozovatel přívozu Antonín Labaj.  Ten výrobu a instalaci speciální klece inicioval a jeho 2,5 letý syn Tommas byl nejmladším účastníkem dnešního ponoru, kterého se zúčastnilo 12 lidí.

 

       Jedni z prvních otužilců, kteří nové zařízení ponořené nedaleko Ledové bruslařské magistrály vyzkoušeli, byli manželé Mynářovi. „Je to výborný nápad, který udělá radost každému otužilci,“ uvedli sympatičtí manželé, kteří se ledovou vodou zocelují od roku 2019. „Od té doby jsme pořád zdraví a těší nás, že se tu najdou i další lidé, kteří se snaží o zvýšení imunity obyvatelstva. Je to to nejlepší, co pro sebe a své blízké dnes lidé mohou udělat. Určitě na akci pozveme své kamarády“ uvedli.

  

 

Více k akci na webu: www.lipensko.cz/akce

Nebo na facebokové události: http://www.facebook.com/events/414473099763363

 

Covide, nezlob mě – otužilci na Lipensku zapíší rekord do České knihy rekordů | Facebook

  

 


TURISTICKÝ SPOLEK LIPENSKA
Pavel Pechoušek

{gallery}Jitka/rok2021/leden/otuz{/gallery}

 

{jcomments off}