Pomoc pro Nepál

 

 

 Pomoc pro Nepál

 

 

 

       Poslední dobou se nás mnozí z vás čím dál častěji ptají, jestli nepřišla doba na nějakou pomoc pro naše nepálský kamarády. Stále jsme doufali, že se to zlomí a bude líp, ale minulý týden začaly letecké společnosti rušit i podzimní lety až do 25. října. Čas tedy dozrál, a tak jsme se rozhodli zkusit dát do kupy nějaké prostředky na pomoc lidem, kteří se o nás v Nepálu vždycky dobře starali. Chceme to udělat tak, aby se z těch peněz co nejméně ztratilo v nějakých poplatkách, které nejsou při převodu mimo EU úplně malé.

 

  

       Kdo tedy chcete, můžete přispět jakoukoliv částku

 

na transparentní účet: FIO 2701861929/2010.

 

 

       Znáte nás, tak asi tušíte, že se nemusíte bát nějaké zpronevěry. Myslíme, že se teď v Nepálu počítá každá kačka. Nejsme však neziskovka, takže si to nemůžete dát do daní. Poslanou částku budeme směřovat Subinovi (náš velice dobrý a spolehlivý kamarád), aby to rozdělil mezi ty, kdo to nejvíc potřebují, stejně všechny ty kluky podporuje zatím z vlastní kapsy (ale ani ta není bezedná) a v tamní situaci se rozhodně orientuje líp, než my. Asi víte, že není žádnej škrt a krom toho, že se dobře stará o svý lidi, podporuje i spoustu charitativních projektů.

 

 
neepal

       Teď trocha faktů vysosaných z nepálských novin a různých prohlášení vlády a tak podobně, abyste si udělali představu, jak to teď v Nepálu vypadá a proč jsme se rozhodli k takovýmu kroku.

 

 

       Nepál stále odsouvá datum, kdy se otevře turistům. Z původního 17. srpna, to bylo přesunuto na 1. září, kdy ale nakonec pustili jen diplomaty, Nepálce a některé lidi, kteří tam pracují.

 

 

       Nepálcům, kteří jsou závislí na turistickém ruchu, docházejí peníze i na jídlo. Jarní sezonu měli zavřeno a mají doteď. V reálu to znamená, že od března (kdy normálně začíná jarní turist. sezona) ani rupka. To je včetně září 7 měsíců bez příjmu. Doufáme, že otevřou aspoň v říjnu a že se tam aspoň nějaký tůristi ještě vydají. My případně jedem. Bude to jedinečná příležitost užít si Nepál bez davů.

 

 

       V turistickém ruchu pracuje přes milion lidí a na výdělku každého z nich je ještě závislá průměrně šestičlenná rodina. Předpokládá se, že na stejný čísla jako v loňským roce 2019 se Nepál nedostane nejmíň do roku 2024. Místní odborníci tvrděj, že takhle špatná situace tam nebyla ani za maoistických povstání v letech 1996 – 2006 ani po zemětřesení v roce 2015. Vlastně to označujou za největší katastrofu v turistickém průmyslu od padesátých let. Což je pro jednu z nejchudších zemí na světě velký průšvih.

 

 

        Neexistuje tam ani zdravotní ani sociální pojištění, takže kdo nemá našetřeno, má smůlu. Vláda do dnešního dne nepodnikla žádný kroky na podporu lidí, kteří o práci přišli.

 

 

       Děkujeme i za všechny nepálské přátele a doufáme, že je budeme moci i třeba s někým z vás jet podpořit ještě tento podzim a utratit naše peníze přímo tam, neboť to je nejpřímější pomoc. 

 

 

Jan Trávníček
https://www.facebook.com/HonzaTravaTravnicek/

 

nepall

{jcomments off}