“Grácie” hlásající dobro

 

 

Šárka Jánásková a spolek Vimpersko – „Grácie“ hlásající dobro…

 

 

 

 

       Se zájmem jsem si přečetl „Veřejnou odpoveď panu Paštikovi“ od paní Janáskové a opět mně styl tohoto článku vůbec nepřekvapil. Nikdo paní Janáskovou nevyzýval k veřejné odpovědi. Na posledním zastupitelstvu jsem se ji pouze otevřeně zeptal, aby vysvětlila, za co vlastně dostal spolek Vimpersko „Cenu za odvahu“ od Nadačního fondu proti korupci, a pokud si poslechnete záznam ze zastupitelstva ze dne 29.1.2020, tak pochopíte… 

 

 

       Spolek Vimperska, kde je i paní Janásková aktivně zapojena, se snaží již delší dobu ve veřejném prostoru působit jako „spravedlivá“ skupina lidi, která dobře ví, co je dobře a co je špatně. Jen přitom zapomínají říkat celou pravdu.

 

 

       Paní Janásková napsala veřejně reakci, tak tedy i já zkusím jasně a transparatně ukázat chování spolku Vimperska. Snad to pomůže vimperské veřejnosti se zorientovat v těchto pseudo kauzách, které na veřejnosti neustále iniciuje spolek Vimpersko.

 

 

       Nechci dále komentovat nepravdivé vyjádření spolku Vimpersko a paní Janáskové vůči bývalému místostarostovi Jirkovi Caisovi. Jen na jeho obranu nutno říci, že celý útok na jeho osobu byl z důvodu nájemní smlouvy z roku 2008, kdy ještě nebyl aktivní v komunální politice. Ale evidentně tato účelová dehonestující aktivita spolku Vimperska vůči Jirkovi Caisovi stačila na to, aby si paní Janásková pak užila krátkou dobu v židli radní na městě…  

 

 

 

pastikka

 

„Klientelismus ve Vimperku“

 

 

       Spolek Vimpersko a paní Janásková prezentuje rozvoj na Vodníku jako příklad klientelismu ve Vimperku = vztah města, sportovního klubu a podnikatele. Od roku 2005 se rozvíjí Vodník zejména díky Ski klubu Šumava.

 

 

       Od roku 2009 jsem společně s manželkou vlastníkem pozemků ve spodní části Vodníku, kde provozujeme i restauraci. Myslím si, že každý, kdo dnes přijde na Vodník vidí pozitivní změnu a bylo by fajn, pokud by ve Vimperku byly i další lokality, investice, kde by spolupracovalo město, nějaké občanské sdružení a privátní podnikatelský subjekt (např. lokalita letního kino).

 

 

 

 

 

Prodej pozemku pod Hrabicemi – klientelismus?

 

 

       V této souvislosti bych se chtěl zeptat, proč paní Janásková není taková „spravedlivá bojovnice“ a neprověří transakci prodeje pozemku pod Hrabicemi společnosti VaVi, kde jsou vlastníkem Vávrovi (členové této rodiny jsou hlavními členy spolku Vimpersko) v roce 2015. Zde město prodalo Vávrovým pozemek o výměře 3.964 m2 za 1 mil. Kc, ačkoliv zde byly další dvě cenově výhodnější nabídky a město mohlo dostat o 503 tis. Kč více, kdyby to prodalo jinému uchazeči v této veřejné nabídce. Zajímavé v celé záležitosti je i to, že tento pozemek se začal nabízet až potom, co Vávrovi podali na Radu města žádost odkoupení tohoto pozemku. Takže Vávrovi mají pozemek za 274 Kc/m2 a všechno je v pořádku (pochopitelné, bohužel odmítal jakoukoli diskusi o menším než mega areálu), závislost na povolení čerpání vody na zasněžování ze soukromé nádrže pana Paštiky.  

 

 

 

 

„Bonusy pro Martina Paštiku na Vodníku“

 

 

       Spolek Vimpersko (paní Janásková) opakovaně prezentuje na veřejnosti, jak dostávám velké výhody na Vodníku a má z nich nějaký užitek. Takže k tomuto mohu sdělit následující:

 

 

1. Veškeré investice do mobiliáře (lavičky, dětské hřistě, zídky u ohniště, teréní úpravy), dřevěného mola, modernizace a přestavby restaurace jsem realizoval z vlastních finančních prostředků bez dotačních peněz a ani bez příspěvku města Vimperk.

 

2. Oprava obecné komunikace ve spodní části Vodníku byla ze strany města realizována z dotačních titulů a myslím, že na Vimpersku najdeme mnoho podobných obecných přístupových cest, kde radnice investovala. Chci jen připomenout, že tato cesta se využívá minimálně 40 let (toto si aspoň osobně pamatuji) a slouží zde již dlouhodobě veřejnosti. Takže opět jen účelové prezentace od spolku Vimpersko, že zde „někdo pro někoho něco udělal“. Je snad něco špatného, že zde je opravená cesta? Jinak bych se chtěl zeptat Vávrových, zda tedy nepřispějí na věřejné osvětlení v Pivovarské ulici, která slouží pro příjezd k jejich firmě? Asi ne, že…?

 

 

3. Paní Janásková společně se spolkem Vimpersko prezentuje na veřejnosti jednu velkou lež, že kanalizace z Vodníku byla vybudována nějak přednostně. Pravda je taková, že město jako investor do nového sociálního zařízení (bylo dokončeno v roce 2009), kde dostalo dotace, mělo povinnost (!) udělat tuto kanalizaci. Takže zde město dokončilo již dříve plánovanou investici (bylo plánováno ješte dříve , než jsme se stali vlastníky spodní části Vodníku). Takže město tuto kanalizaci muselo udělat a náš finanční příspěvek ve výši 300 tis. Kč na její vybudování byl spíše bonusem pro město, než pro nás..

 

4. Vybudovali jsme za vlastní finanční prostředky parkoviště na Vodníku na začátku roku 2019. Od počátku jsme zde museli udělat přírodní povrch (kamennou dlažbu), což je v souladu s regulativem uzamního plánu. Takže prezentace spolku Vimpersko, že se vlastně „zasloužili“, že zde je přírodní povrch parkoviště jen ukazuje, jak se tento spolek chová a prezentuje ve veřejném prostoru… Takže správně měla paní Janásková napsat, že parkoviště je privátní investicí a město by mělo vlastně kvitovat, že zde je investice bez potřeby veřejných peněz. Bude se opravdu těšit na další podobné investice ve Vimperku provedené od jiného podnikatele tímto způsobem…

 

5. Realizace přístavby restaurace a pensionu na Vodníku – tady už ani nemám motivaci více komentovat. Jen chci připomenou, že investice bude na našem soukromém pozemku, za privátní peníze a kladné vyjádření s tímto záměrem bylo vydáno i ze strany Krajského úřadu. Takže budeme stavět zcela v souladu s platnou legislativou a snad jsme v minulosti již ukázali, že děláme investice na Vimpersku, které pozitivně ovlivňují veřejný prostor…

 

 

 

       Nemá asi dále smysl se věnovat spolku Vimpersko a aktivitám zastupitelky paní Janáskové. Chtěl jsem jen dát do správného kontextu nestálý mediální exhibicionismus paní Janáskové, obou Věr Vávrových, které se snaží veřejně prezentovat jako „Grácie“, které se snaží všem dělat blaho a dobro.. Nečekám, že budou říkat pravdu a omluví se – trochu mně to připomíná vyjádření prezidenta Zemana ohledně spisovatele Peroutky.

 

 

 

       Co říci závěrem. Neměli by hlásat vodu a pít víno. Takže by mohli zkusit dokončit aspoň záměr na pozemku, který dostali Vávrovi za velmi výhodných cenových podmínek a paní Janásková by na to měla dohlednout….

 

 

 

Ing. Martin Paštika  

{jcomments off}