Literární čtvrtek: Hora tří zemí

ŠUMAVSKÝ LITERÁRNÍ ČTVRTEK

Paul Praxl: Hora tří zemí

       Za dob totality jsem si opisoval z knížek, které jsem měl půjčené jen na jeden den celé stránky. Ke kopírce jsem totiž neměl přístup a šance, že tu knihu budu někdy vlastnit byly pramalé. Když pak po letech konečně vyšly i u nás, s lítostí jsem vyhazoval stohy výpisků. Něco podobného jsem zažil i u této knihy, ikdyž v době svobodné. S pomocí jazykově obdařenějších přátel, pomocí slovníků a internetového překladače jsem luštil stránku po stránce. A po letech jsem ji držel v ruce celičkou v češtině. Tentokrát jsem stohy poznámek vyhazovat nemusel. Stačilo na klávesnici zmáčknout delete.

       Třístoličník je pro mě kultovní hora. Už jen proto, že bývala vidět i přes zataženou železnou oponu a já snil, že se tam někdy podívám. Že se projdu po břehu Plešného jezera, které jsem z dálky jen tušil. Pak jsem stál na vrcholu v tom malinkém českém cípku a ilegálně (a nikde nikdo, kdo by se to chystal ztrestat) jsem překročil hranice. A ani to dnes již neplatí.

       Ta kniha je plná tajemných příběhů, neuvěřitelných událostí. Plná dat a informací. Po právu patří ke klenotům mé knihovny. Ale to hlavní, co mi přinesla, je pocit, že ikdyž je občas těžko, ikdyž velice často nadávám na to či ono, tak si mohu vylézt na Třístoličník, aniž by mě někdo zastřelil, přejít hranice, aniž by mě kdo kontroloval a hlavně koupit si u nás v knihkupectví dobrou knihu v češtině. A to je mnohem víc, než v co jsem před třiceti lety doufal.

Jaroslav Pulkrábek 

ctvrtek zaloha


Rozcestník

Úvod

1. Jan Kaše: Šumavské tajemství nacistů
2. Šumava patafyzická a Krumlov – město pod věží
3. Johannes Linke: Rok se valí přes hory
4. Roman Szpuk: Klika byla vysoko
5. Pavel Flégl: Srub na Kozím hřbetu
6. Emil Hruška: Vraždy v pohraničí
7. Lucie Charlotte Kopecká: Pamětnice z šumavské prodejny
8. Karel (Borfort) Fořt: Šumavská hora viděla vraha
9. Rosa Tahedlová : Svědectví z poválečné Šumavy
10. Josef Kroutvor: Lesní eseje
11. David Jan Žák: Zmizení Edwina Lindy
12. Erika Zemanová : Můj domov v Sudetech
13. Kolektiv autorů: Šumava – příroda, historie, život
14. Šumava. Jak šel život na Březníku
15. Rudolf Kalčík: Bílý list
16. Jaroslav Pulkrábek: Šumavské povídání