8

‘Šumavská krev’ pomohla v krizi

Pracovníci Správy NP a CHKO Šumava pomohli lékařům z Fakultní nemocnice v Plzni – na transfúzním oddělení darovali včera krev. Šumavská krev pomohla plzeňským lékařům překlenout krizové období, kdy zde mají kvůli častým virózám méně dárců, než by bylo třeba.

1

Nedostatek krve ve Fakultní nemocnici v Plzni – problém, který plzeňským lékařům pomáhají řešit zaměstnanci Správy NP a CHKO Šumava. Na transfúzní oddělení FN Plzeň vyrazila včera (20. března) patnáctka Šumaváků. Bude to již po druhé. Poprvé, organizovaně vyjeli pracovníci Správy NP a CHKO Šumava na transfúzní oddělení přibližně před půl rokem.

Jakoukoliv takovou pomoc samozřejmě vítáme. I když počet dobrovolných dárců na Plzeňsku zůstává přibližně stejný, střídají se u nás období, kdy je krve dostatek, s periodami, kdy dárci z různých důvodů chodí k odběrům méně a pohotovostní zásoby krve klesají. Problematické jsou například měsíce s vysokým výskytem viróz, alergií nebo doby dovolených, což je právě toto období. Vyšší počet dárců a tato pomoc z Národního parku Šumava pomůže taková riziková období lépe překlenout,“ uvádí Mája Švojgrová, lékařka z Transfúzního oddělení Fakultní nemocnice v Plzni.

 

5

V plzeňských nemocnicích spotřebují lékaři ročně v průměru kolem deseti tisíc litrů krve. Momentálně zde nejvíce potřebují dárce krevní skupiny A- a 0-.

Správa NP Šumava spravuje přírodu pro lidi a stejně jako přírodě chceme pomáhat i lidem. A protože nejsme příznivci pouhých slov, ale konkrétních činů, tak pravidelně darujeme krev. Všichni máme pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu, jsme v dobré kondici. Proto doufáme, že naše šumavská, ochranářská krev bude pro plzeňské lékaře a jejich pacienty přínosem,“ uvádí s úsměvem Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.

 

Darovat krev přijeli zaměstnanci Správy NP a CHKO ze všech sekcí – péče o les, věda a výzkum, státní správa, zaměstnanci ekonomické i provozní sekce. Svou účastí podpořili i tradiční akci Českého rozhlasu – Daruj krev s Českým rozhlasem, která dárcovství krve dlouhá léta propaguje.

(tz,pp)