NP Šumava: Klidová území

 

Tisková zpráva

 


 

znak sumava 

Správa NP Šumava představila návrh klidových území

 

Ten by měl také zajistit přístup na Modrý sloup

  

 

 

Správa Národního parku Šumava pokračuje v předjednávání nové zonace, která má minimálně na 15 let jasně stanovit, jak se o jednotlivé zóny budou starat především správci a vlastníci území v Národním parku Šumava. Dnes představila také návrh klidových území, která budou usměrňovat pohyb návštěvníků na přírodně nejcennějším území Národního parku Šumava.

 

 

Nově se na Šumavě otevírají bezmála tři tisíce hektarů území, které jsou doposud nepřístupné, nebo je možné jimi projít jen po vyznačených stezkách. Návštěvníci tak budou moci detailně poznávat jejich jedinečnost.

 

 

„Velkým lákadlem bude určitě oblast podél řeky Křemelné mezi Prášily a zaniklou obcí Stodůlky. Je to nádherné, divoké území protknuté kouzelnou řekou Křemelnou. Žďárské slatě, Častá a Polecký vrch zase nabídne poznávání jiné přírody – severské tajgy uprostřed Evropy. Tato místa se zcela nově a poprvé otevřou návštěvníkům,“ vyjmenovává ředitel Správy Národního parku Šumava Pavel Hubený.

 

 
np-sumava-9293

Další celé velké území mezi Kvildou a Strážným se prakticky bez omezení také nově otevírá turistům. „V této části národního parku navrhujeme jen několik časově omezených maloplošných klidových území, aby turistický ruch neohrožoval třeba tok tetřívka obecného nebo hnízdění sokola stěhovavého. Po část roku se zde bude moci chodit jen po vyznačených cestách, ale po zbytek roku budou průchozí úplně všude, kde to terén dovolí,“ sděluje mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

 

 

Tímto časově omezeným klidovým územím se návštěvníkům v létě a na podzim otevírá i možnost objevovat také krásy severní části Stožecké skály, kam je v současnosti zakázaný vstup po celý rok, protože zde nevede žádná stezka.

 

 

Celkově se velikost klidového území zvyšuje ze současných 9002 ha na 14921 ha. Největší změna nastává v příhraniční části, jež navazuje na klidové území Národního parku Bavorský les, tedy v oblasti Mokrůvek, Modravských slatí a Poledníku, kde žije jedna z největších populací tetřeva hlušce na Šumavě. Větší část tohoto území je dnes nepřístupná kvůli existenci ostrůvků prvních zón, které na sebe sice nenavazují, ale velkou část území znepřístupňují. Toto území v návrhu Správa sceluje do jednoho kompaktního celku, který bude sloužit jako kompenzační opatření pro zpřístupnění hraničního přechodu Modrý sloup, s jehož otevřením se do budoucna počítá.

 

 

Právě tato kompenzace za otevření trasy přes Modrý sloup na německou stranu parku znamená, že se celkově klidové území na Šumavě navyšuje fakticky o zhruba 6,5 procenta.

 

 

„Těch šest a půl procenta je přitom velmi důležitých s ohledem na možné zpřístupnění Modrého Sloupu. Už v roce 2014 jsem deklaroval, že udělám všechny možné kroky pro to, aby byl hraniční přechod Modrý sloup legálně zpřístupněn. Nejdříve tedy bylo nutné nechat zpracovat posouzení vlivu tohoto záměru na životní prostředí, tedy proces EIA, který byl ukončen a pochopitelně vyhodnotil, že zpřístupnění Modrého sloupu bude mít významné vlivy na populaci tetřeva. Pokud však prokážeme převažující veřejný zájem a současně zajistíme adekvátní kompenzační opatření, která zajistí nerušený život pro tohoto chráněného živočicha, cesta k zpřístupnění Modrého sloupu by měla být otevřená. A právě navýšení plochy klidového území o zhruba 6,5 procenta, by mělo být tím zásadním kompenzačním opatřením,“ doplňuje Pavel Hubený. „Rychlost otevření Modrého sloupu bude záviset právě na schválení zonace a podoby klidových území,“ dodává.

 

 

S novým návrhem klidových území se zároveň zvyšuje podíl proznačených nebo vyhrazených cest. V současné době prochází klidovými územími 58 km turistických cest. Díky novému návrhu se jejich podíl zvyšuje na více než 90 km, přičemž velká část navýšení je tvořena sladěním přístupnosti hraničního chodníku s režimem zavedeným v Národním parku Bavorský les.

 

 

 sUMAVA

 

„Je to nutnost, aby se po hraničním chodníku mohli lidé legálně pohybovat a navíc by bez něj proznačení cesty Luzenským údolím k Modrému sloupu nemělo smysl,“ doplňuje náměstek ředitele Správy NP Šumava Martin Starý.

 

 

Navržená klidová území představil ředitel Správy Národního parku v posledních týdnech už i některým členům Rady Národního parku, tedy i starostům obcí, se kterými se potkal v rámci detailního projednávání nové zonace.

 

 

 

“Jednal jsem už se zástupci většiny šumavských obcí, konkrétně se 16 z celkových 22. Všichni přitom měli věcné a velmi konstruktivní připomínky, které z velké části nebude problém vypořádat. S dalšími starosty už mám sjednané schůzky podobně jako s dalšími členy Rady. Zatím pouze jediný člen Rady NP Šumava nehodlá jednat a to je obec Modrava,“ uzavírá ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený.

 

 

S návrhem nové zonace se může seznámit se i široká veřejnost a to na oficiálních stránkách NP Šumava zde: http://www.npsumava.cz/cz/5894/sekce/zonace-narodniho-parku-sumava/

 

 

S návrhem klidových území je možné seznámit se zde: http://www.npsumava.cz/5896/10347/clanek/

 

 

Zde také lidé získají odpovědi na nejčastější otázky týkající se zonace a klidových území. Správa NP Šumava navíc dává veřejnosti také možnost zasílat vlastní připomínky a námitky, nebo doporučení k návrhu zonace na e-mailovou adresu: zonace@npsumava.cz, k návrhu klidových území na e-mailovou adresu: klidovky@npsumava.cz a to do 15. března 2019.

 

 

Ve Vimperku 27.2. 2019
Jan Dvořák
tiskový mluvčí Správa NP Šumava
1. máje 260 385 01 VIMPERK
mobil: +420 731 530 509
e-mail: jan.dvorak@npsumava.cz
www.npsumava.cz

{jcomments off}