Rekordní rozpočet, ale žádný program

Rekordní rozpočet, ale žádný program

 

Co se 100 miliony korun? Na vysvětlení stačí ve Vimperku 12 slov.

 

Už několik dnů se zabývám otázkou, jak klást svým přátelům, známým a novému vavrova mlvedení města otázky, ze kterých nebudou mít radost a které jsou zároveň velmi důležité.

Jedna taková je nasnadě: Jak je možné, že bude za 10 – 11 dnů na zastupitelstvu schválen rozpočet města a my o něm nevedeme žádnou širší debatu?

Přitom jsou v rozpočtu zajímavé kapitoly, které si přímo říkají o naši pozornost. Podle rozpočtu má jít 14.000.000 Kč na výstavbu bytů a k tomu jsou zde uvedena tři slova: „výstavba bytů – Lesárna.“

Vimperk nutně potřebuje nové byty. Pro koho ale byty v Lesárně budou? Kolik jich bude? Každý zasvěcený člověk ví, že mají být pro seniory. Přitom ale byty naléhavě potřebujeme i pro rodiny s malými dětmi a pro mladé lidi, kteří se chtějí osamostatňovat. Za 14.000.000 Kč si jich Vimperk moc nepostaví. Přitom máme ani ne dvacet volných bytů, o které žádají řádově stovky lidí.

Znamená to, že lidé dál budou odcházet do Strakonic nebo do Prachatic a Vimperk se bude pod novým vedením dál vylidňovat? Nebo máme nějaké řešení na otázku nedostatku bytů a ubývajících obyvatel?

V rozpočtu je zařazeno také 101.250.000 Kč na „ostatní činnosti jinde nezařazené“. Takže nové vedení města začne čerpat tolik diskutovaný úvěr a začne utrácet. A na co vysvětluje 12 slovy.

Opravdu, nedělám si legraci, 12 slovy.

1.125.000 Kč – rozšíření sportovně rekreačního areálu Vodník (biatlon) – 6 slov.

100.000.000 Kč – rezerva, areál vodních sportů (bazén) – 5 slov.

Někteří z nás byli po dlouhé hodiny svědky nebo přímými účastníky jednání zastupitelstva, kde se vášnivě hovořilo o tom, co je třeba dělat na Vodníku, jestli tam bude biatlon a v jaké podobě.

 

Další ohnivé debaty se vedly na téma, proč se má nebo nemá dostavět krytý bazén a v jaké podobě. A teď na něj máme v rozpočtu rovných 100.000.000 Kč a jak bude bazén vypadat, stále nevíme. K dosažení finální podoby projektu nám nestačily miliony korun utracené za projektové dokumentace, výběrová řízení a nestačily ani stovky hodin vynaloženého času projektantů, lidí v pracovních skupinách a na veřejných setkáních.

V článku ve Vimperských novinách starostka vysvětluje, jak je to celé komplikované a nejisté z hlediska stavby i dlouhodobých nákladů, ale přesto je v rozpočtu bratru 100 mil. na stavbu bazénu. Tedy jsou v rezervě, odkud je lze pohodlně přesunout na cokoli. Proč tam nejsou alespoň zčásti rovnou na byty? Na ty budou dotace, na bazén žádné dotace nebudou. Je to vtip nebo zlý sen? Ne, jen vimperská realita. Krytý bazén třeba vůbec nebude.

Na začátku roku se do rozpočtu zapojí další desítky miliónů korun. Odhadem 40-60 mil. Za to se bude stavět Májovka? Ale tolik peněz stačí na rekonstrukci asi jen do její poloviny. Z čeho ji doděláme? Plánujeme přece koncepčně, tak bychom si na tak jednoduchou otázku měli být schopni odpovědět.

 

Realita je smutná. Celkově budeme mít na investice stovky miliónů korun a zatím máme jen pár slov v rozpočtu, která vysvětlují, na co je použijeme.

Na internetu jde najít různé koaliční smlouvy a programová prohlášení zveřejněná během listopadu od Chaber po Brno. Ve Vimperku to vypadá, že si napřed schválíme rozpočet, a pak možná budeme mít jeho doplněk – koaliční smlouvu. Nebo se koaliční prohlášení rychle vydá, aby bylo formě učiněno zadost, ale na rozpočtu a skutečné politické práci to nic nezmění. Takhle se dělá transparentní politika, o kterou tolik usiluje hnutí Nevihnutí? Kde je v rozpočtu zlevněné taxi pro seniory, stovky tisíc až 1 mil. Kč v rukou občanů v podobě participativního rozpočtu, jak prosazovali Starostové a nezávislí? Kde je rozdělení gescí a vyjádření, co bude dělat ten který radní, na kterém by měly mít zájem všechny strany? Takhle se dělá skutečná politika. Jestli je transparentní nebo ne, je vlastně jedno. Všichni jsme kámoši a už jsme si to upekli.

Občané se debaty o prioritách samozřejmě budou moci účastnit, až když o nich bude už dávno fakticky rozhodnuto. Tohle 150 tis. na městského architekta opravdu nezalepí. A nebo víte co? Proč vlastně nepřestanu čeřit vodu, aby byl klid a všichni se holt smíříme s tím, že naše vimperská politická práce a politické myšlení zase zaspaly a budou dál klimbat někde o generaci pozadu. Hlavně, ať se ten rozpočet schválí.

Celorepublikové dotace budou na byty, pokroková města budou řešit renesanci nájemního bydlení, zlepšení transparentnosti při rozdělování bytů a otázky spojené se stárnutím populace. Další debata se v naší zemi povede na téma sucho, klimatická změna, úspora vody… a Vimperk bude zasněžovat Vodník a stavět bazén. Jen jestli bude ten bazén alespoň krytý…

 

A poznámka na konec: Vodu čeřit nepřestanu, protože mám Vimperk ráda a věřím, že lidé, co ho vedou, ho mají rádi taky. Tak by se měli dát dohromady a vytáhnout na nás, co mají za lubem. A měli to udělat (měřeno na měsíce) už dávno.

 

Věra Vávra  

 

{jcomments off}