Ing. Milan Pešek: Doznání

Doznání.

 

     Jelikož „morální vzor“ všech vimperků pan Ing. Martin Paštika dělá PR mému článku http://www.vimperk.eu/index.php/vimperk/102-zpravy/14297 a vyjadřuje své spravedlivé rozhořčení nad mojí kandidaturou za hnutí Jihočeši 2012, rozhodl jsem se přiblížil spolukandidátům a lidem, které zajímá moje story, můj pohled na věc v následujících řádkách.

milan pesek

 

     V úvodu bych chtěl představit svou bývalou práci. Byl jsem zaměstnán na Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality ve funkci policejního rady v hodnosti podplukovníka, kde jsem vyšetřoval závažnou hospodářskou trestnou činnost a korupci. Působil jsem v týmech, které řešily kauzy jako Opencard, Krakatice, Saab JAS-39 Gripen. Vyšetřoval jsem daňové úniky v daňových rájích jako Isle of Man, v Holandsku a dalších zemích. Spolupracoval jsem při vyšetřování obchodníků s cennými papíry v USA se složkami FBI v Miami, Raleigh a Chicagu a dokonce jsem provedl historicky první výslech svědka prostřednictví videokonference Praha – Pittsburgh, což se dostalo i do hlavních zpráv na Nově. Také jsem „do tepláků“ za korupci dostal i jednoho poslance PČR a překvapivě byl z ODS.

 

     K největšímu neúspěchu patří zastavení trestního stíhání podnikatele v oboru krátkodobých půjček, který se v roce 2010 majetkem řadil mezi české dolarové miliardáře. Obvinil jsem ho z krácení daně ve výši 185 mil. Kč, a přestože byl spis zpracován kvalitně a obstál by před soudem, byl mi tento odebrán a já byl za něj potrestán. Až později jsem se dozvěděl, že tento podnikatel zaplatil správným státním úředníkům částku ve výši 18 mil Kč, aby byla celá kauza smetena ze stolu, což se i stalo.

 

     Ale k věci, vyšetřoval jsem českého obchodníka s cennými papíry, který zprostředkovával obchodování na amerických burzách. Tento obchodník si svou podnikatelskou činnost zařídil tak, že uzavíral pro klienta velice mnoho obchodů, kdy každý nákup a prodej generoval pro obchodníka provizi. Tedy mu bylo jedno, jak obchod dopadne, ale on vždy dostal poplatek za obchod. Jako příklad uvedu nákup ropy. Obchodník nakoupí v 9:00 hod. 100 barelů ropy za 110 $ za barel a v 9:05 ji za cenu 110,12 $ prodá. Výdělek pro klienta je 12 $, ale na poplatcích zaplatí 50 $ za nákup a 50 $ za prodej, tedy obchodník vydělal 100 $, a takto to dělal, dokud konto kupujícího nebylo na nule. Jednalo se o složitou kauzu, která do této doby nebyla nikdy v České republice řešena. Samotný spisový materiál měl cca 30.000 listů, což představuje asi 100 šanonů. Po uvalení nucené správy na obchodníka zbyly na jeho kontech nějaké peníze, které správce konkurzní podstaty rozdělil mezi klienty, kteří se přihlásili ke konkurznímu řízení. Ve spisu bylo 529 poškozených, které obchodník poškodil a cca jednu pětinu jsem osobně vyslýchal a zažil jejich příběhy. Jeden klient vložil úspory celé rodiny a pak, když o všechny úspory přišel, skončil na psychiatrii – zlomený člověk. Nic pro slabé nátury.

 

     Každý obchodník s cennými papíry musí být pojištěn proti úpadku u Garančního fondu obchodníka s cennými papíry (dále jen GF) a když obchodník skončí tímto neslavným způsobem je povinností GF zaplatit klientovi částku ve výši 90% vkladu, nejvýše však 20.000 €.

 

     V červenci 2012 za mnou do kanceláře přišli zástupci GF s tím, že i oni jsou poškození v této kauze, že museli vyplatit desítky milionů poškozeným. Vyzval jsem je, aby svůj návrh podali písemně. Další týden jsem omarodil s kolenem, a jelikož jsem se doma nudil, tak jsem se začal připravovat na podání z GF, jen podotýkám, že spis jsem měl po pěti letech připravený k seznámení a předání na Vrchní státní zastupitelství v Praze, ale s novým poškozeným, by k ukončení spisu nemohlo dojít, což jsem rozhodně nechtěl připustit. Po bližším prozkoumání jsem nabyl přesvědčení, že návrh GF zamítnu a odkážu je do občansko-právního řízení.

 

     Přitom jsem si nastudoval i povinnosti GF a zjistil jsem, že mají povinnost 5 let od vyhlášení konkurzu sanovat pohledávky za obchodníkem s cennými papíry, ale na svých stránkách zveřejnili již dva roky před uplynutím této lhůty, že vyřizování pohledávek je již ukončeno. Uplynutí pětileté lhůty mělo proběhnout dne 31.8.2012, tedy zbývaly cca 3 týdny do konce.

 

     Bylo nad slunce jasné, že GF páchá trestný čin podvod, kdy úmyslně uvádí klienty v omyl, aby se nepřihlásili o svůj oprávněný nárok, přičemž po marném uplynutí pětileté promlčecí lhůty propadá nárok klientů ve prospěch GF.

 

     Na netu jsem zjistil seznam klientů, kteří se přihlásili ke konkurzu a rozhodl jsem se je oslovit. Každý klient obdržel vyplněnou přihlášku i s mnou vypočtenou částkou, na kterou měl podle mého názoru nárok na plnění od GF (vypočtenou z usnesení o konkurzu), manuál jak ve věci samostatně postupovat a dále mou nabídku s pomocí při řešení této situace. Tedy bylo plně na rozhodnutí klienta, jak se svým oprávněným nárokem bude nakládat. Jediné, co klienti neměli byl čas, protože mi administrace cca 200 dopisů zabrala skoro celý týden. O mou pomoc požádalo cca 100 klientů a souhlasili s tím, že pokud dojde k plnění ze strany GF, zaplatí mi 15% z obdržené částky.

 

Pozn.: Soudem určená advokátka, jako zástupkyně poškozených trvání nároku na plnění klientům zatajila, přestože o to prokazatelně věděla a pokud jí nepodepsali plnou moc k zastupování a nezaplatili palmáre ve výši 5.000,- Kč, tak jim o tom nic neřekla. Z vymožené částky si nárokovala 50%.

 

     Tímto způsobem jsem překazil trestný čin podvodu i s jeho následky cca jeden týden před uplynutím promlčení lhůty a následně přinutil GF zaplatit všem přihlášeným klientům cca 50 mil. Kč, takto jsem to vnímal. Přestože jsem jednal jako soukromá osoba, domníval jsem se, že mám oporu v zákoně, a při nejhorším scénáři i v institutu krajní nouze, citace.: „Čin jinak trestný, kterým někdo odvrací nebezpečí přímo hrozící zájmu chráněnému trestním zákonem, není trestným činem.“

 

     Připravit finanční gigant o zisk ve výši 50 milionů týden před koncem promlčení lhůty je čin, který se neodpouští. A toto jsem měl možnost zažít během tříletého trestního řízení v plné míře. Nic neplatilo, institut krajní nouze byl soudkyni pro smích, žádné mé logické argumenty neměly váhu. Dokonce popřela, že je možný výpočet částky z usnesení konkurzního správce – což je obyčejná trojčlenka, a proto se velice zasazuji za to, aby i právníci a soudci museli ovládat matematické minimum, aspoň na úrovni základní školy. Po 16 letech práce s trestním zákonem a trestním řádem jsem měl možnost zažít v praxi, proč se říká, že paragrafy jsou kroucené.

 

     A jak soud zdůvodnil zneužití pravomoci veřejného činitele? Vyplnil jsem do přihlášek rodná čísla klientů, které jsem mohl znát pouze ze spisu a tím jsem naplnil skutkovou podstatu tohoto trestného činu.

 

     Jaký jsem dostal trest, to přesně popsal pan Paštika, dobře splnil domácí úkol, jen bych ještě dodal, že pro policisty bývá slučování trestů velice v oblibě, tedy ještě jsem přišel o odchodné ve výši 250.000,- Kč a cca 15.000,-Kč/měs. na výsluze, to jen info pro případné zájemce o práci u policie, myslete na to.

 

     Zdůrazňuji, že za celou dobu trestního řízení, které bylo se mnou následující 3 roky vedeno a ani po mediálním soudním jednání se nepřihlásil jediný klient, se kterým jsem měl dohodu, že jsem ho okradl a požadoval by svých 15% zpět! Děkovné dopisy jsou osobní, tak ty si nechám pro sebe.

 

     Závěrem bych zdůraznil, že pokud bych se měl v podobné situaci ocitnout znovu, tak bych i přes veškeré soudní tahanice, peníze nepočítaje a osočování spravedlivě rozhořčených lidí, jednal stejně.

 

PS.:

 

Pane Paštiko, možná to ještě nevíte, ale nakonec se počítají jen dobré skutky, výše konta bude zajímat jen Vaše dědice.

 

 


 

 

Více k tématu :

 https://www.facebook.com/vimperk.eu/posts/2297823333566222?__xts__[0]=68.ARBzqkI7vKDFVBE4FGDThGkZyCWPOEBsh4qCZOUnZMvshON6sLAD9YTO_7H19TDdmt2YEAZofAjUQDkpctpHNZ9Y1sWZpJ_8tnkuAL0o2GuBsOwImPfU4zy-EGQGrA1K82OS_3RjFqEljTcd_ABvVWuRjr1lc7mGy2exRAI0kORKmB3XX3wnvw&__tn__=-UC-R  

 

 


 

 

{jcomments off}