Mirka Dutková: Kandidát za Tak jo!

Jsem Mirka Dutková, kandidát za Tak jo! Vimperk

 

Komunální volby budou už za chvíli. A já jsem na třetím místě kandidátky Tak jo! Narodila jsem se 15. 4. 1983. Moje maminka Zdeňka mě přivedla na svět v tehdy fungující vimperské nemocnici. Maminka pracovala v proslavených vimperských tiskárnách a tatínek v Dřevopodniku, kde i tragicky zemřel.

 

01Táta mě vychovával sparťanskou výchovou, za kterou jsem dnes ráda. Z mamky se po jeho předčasnému odchodu stala samoživitelka. A dala mi všechno, co mohla. Díky oběma svým rodičům vím, že život nejde vždycky jasně nalajnovanou cestou. Snad i proto mám ráda motorky a moje srdce bije pro všechno nezvyklé a netradiční. A taky mám ráda vlky, protože mi připomínají mého tátu. Stojím za svou rodinou a hodně mi záleží na Vimperku. Prožila jsem tady celý svůj život a stěhovat se nehodlám.

 

Vystudovala jsem Vyšší odbornou školu v oblasti ochrany krajiny a ekologie s cílem jednou pracovat jako strážce Národního parku Šumava. Sen se nikdy nesplnil, i když jsem od 1. třídy věděla, čím chci být. Překážkou byl můj výstřední vzhled. V tu dobu jsem si uvědomila, že nikoho nezajímalo, co mám v hlavě, ale spíš to, co mám na ní. 🙂

 

Moje první práce byla ve firmě Rohde & Schwarz, kde jsem rok pracovala na kabelové výrobě jako montážní technik. Vedení firmy mi dalo šanci být podnikovým ekologem, později technikem v oblasti bezpečnosti práce. Firma mi dala odbornost a podporu, kterých jsem si vždycky vážila i zkušenosti, z kterých čerpám dodnes. V Rohde & Schwarz jsem pracovala 11 let.

 

Pak jsem začala působit ve Fondu dalšího vzdělávání s centrálou v Praze. Státní příspěvková organizace Ministerstva práce a sociálních věcí mě zaměstnala, abych se zabývala projektem Dobrovolnictví ve veřejné správě. Do projektu jsem se zapojila a mým posláním bylo jednat se zástupci měst a obcí Jihočeského kraje.

 

Díky pracovním cestám po Jižních Čechách, jsem zjistila, jak se města, která jsou mnohdy menší než Vimperk, rozvíjí ve všech směrech. Viděla jsem, jak zajišťují péči o seniory i o lidi s postižením a jak se starají o jejich zapojení do běžného života, kultury a sportu. Nejednou jsem zakusila z první ruky, jak zpracovávají otázky bezpečnosti města a hlavně, co jde dělat v komunikaci mezi veřejnou správou a občany.

 

Vimperk je dnes v určitých směrech moderní město. Snažíme se uspokojit turisty a sportovce. Ale přišli jsme o nemocnici a obchodní akademii. Jednou jsem po nehodě na kole potřebovala ošetřit a zjistila jsem, že nefunguje ani záchranná služba, jen výjezdová. Kdo nemá auto a je o víkendu odkázaný na strakonickou nebo budějovickou nemocnici, má velký problém. Dostat se k odbornému zubnímu lékaři stojí často nadlidské síly. Nikomu z představitelů města to nevadí?

 

Kromě Tesly (dnešního Rohde & Schwarz) jsme přišli o všechny velké továrny a podniky. Lidem jako jsem já, se tak výrazně snížila možnost najít ve Vimperku zajímavou a dobře placenou práci. To je jeden z důvodů, proč mladí lidé z našeho města často odcházejí. Druhý důvod, který z našich rozhovorů znám, je, že se tu prostě nudí. I když jsou lidé, nebo spolky, které pořádají akce (Majáles, RC závody atd.), město jako takové dlouhodobě nenaplňuje přání mladých lidí, kteří jsou po střední nebo vysoké škole.

 

Mluvím s lidmi ve věku 20-30 let, kteří chtějí mít prostory k neorganizovanému vyžití. Mohlo by to být např. skejtové hřiště nebo motocrossová dráha nebo lepší kulturní akce, jako jsou festivaly a podobně. Sice se poslední 2-3 roky něco děje. Ale před tím prošlo mnoho let, kdy ve Vimperku nic takového nebylo. Většina mladých lidí odešla na školy a už se nevrátili. Nebo se prostě hodně z nich odstěhovalo. Ti, 1kteří tady zůstali, mají na místní politiku poměrně kritický názor: „Nemá smysl jít volit do zastupitelstva města, protože to jiný nebude. Opraví se silnice, řeší se biatlon, bazén je katastrofa.“ A já jsem prý naivní, když si myslím, že to změním.

 

Tak jo, možná, že jsem naivní, ale nejsem ovce, která potřebuje pastýře. Mám ráda vlky a ti vždycky chodí vlastní cestou. A pokud my, mladí lidé, neotevřeme oči a neprojevíme svůj názor a nebudeme nikde vidět, Vimperk nebude nikdy úplně pro nás.

 

Proto se chci podílet na rozhodování o našem městě a spolupracovat s lidmi, kteří jsou taky mladí a chtějí Vimperk posunout dál.

 

A proto kandiduju na 3. místě za Tak jo! do vimperského zastupitelstva. Zastupuji mladé, alternativní, aktivní a pracující Vimperáky, kteří chtějí v našem městě zůstat. Podpořte mě a naše hnutí Tak jo! a volte mě a moje přátele, ať je náš Vimperk skutečně pro všechny. Díky.

 

Mirka Dutková

 

P. S.: Na fotce jsme s Petrou a Monikou Litvanovými a Martinem Rájkem. Martin je Vimperák a autor graffiti, před kterým stojíme.  

 

{jcomments off}