vlak

Oslava 125 let železnice ve Vimperku

Oslava 125 let železnice ve Vimperku i s řadou zvláštních jízd

 

     V říjnu letošního roku uplyne právě 125 let od chvíle, kdy do Vimperka přijel první vlak s cestujícími. Protože letošní říjen bude v celé republice programově velmi vytížený, rozhodl se Stifterův pošumavský železniční spolek oslavit toto výročí již v červnu, a to v pátek 8. a hlavně v sobotu 9. června.

 

vlak

 

     Jako ochutnávku před samotnými oslavami lze brát promítání „Vlakového kina“ v železničním voze ve stanici Vimperk, ve kterém mohou návštěvníci v pátek 8. června od 20:30 shlédnout Oscarový snímek režiséra Jiřího Menzela Ostře sledované vlaky.

     Hlavním dnem železničních oslav bude sobota 9. června, kdy se postupně přeneseme do doby Rakousko-Uherska, první Československé republiky i přelomu 60. a 70. let 20. století.

 

     Od 8:30 bude ve vimperské stanici připravena výstava lokomotiv, motorových vozů a traťové mechanizace, expozice spolkového depozitáře v budově bývalého skladiště, výstava železničních modelů a historie železnice ve Vimperku. Dále bude pro návštěvníky připravena výstava historických silničních vozidel, hasičské techniky SDH Vimperk, jízdy historických drezín, živá i reprodukovaná hudba, promítání pohádek pro děti a samozřejmě také občerstvení.

 

     Nezapomněli jsme ani na jízdy zvláštních vlaků, a to hned několika. Ze Strakonic se v 8:15 vydá na oslavy motorový vlak ze 70. let s lokomotivou T478.1 „Bardotkou“, který zastavuje ve Volyni, Malenicích, Lčovicích, Čkyni a na nádraží v Bohumilicích (Sudslavicích). O zpříjemnění jízdy a nevšední zážitky ve vlaku se postarají členové divadelního spolku Bouček a spolku historického šermu Artego. Ve Lčovicích je během zastávky připraven i krátký program. Plánovaný příjezd zvláštního vlaku do Vimperka je v 9:44.

 

     Již v 10:20 se mohou zájemci svézt zvláštním vlakem z Vimperka do Lčovic, kde se představí místní sbor dobrovolných hasičů, který slaví 120 let své činnosti. Návrat zpět do Vimperka je naplánován na 11:20. Patnáct minut poté přijede zvláštní historický motorový rychlík Klubu železničních cestovatelů z Prahy, který bude dále pokračovat do Volar a ve 12:20 se na výlet do Čkyně a zpět opět vydá souprava s lokomotivou „Bardotkou“ (návrat ve 13:07). Odjezd zvláštního vlaku z Vimperka do Strakonic je naplánován na 14:50, do Strakonic dojede pět minut před 16 hodinou.

 

     Samotná akce bude ve Vimperku ukončena v 15:30, ale pro zájemce bude ještě vypraven zvláštní noční vlak so Sudslavic, kde skupina Artego předvede svou Ohňovou show. Odjezd z Vimperka 21:00, příjezd zpět 21:55. 

 

     Ve všech zvláštních vlacích neplatí jízdenky ani slevy dopravců GWTR a ČD, cestující budou odbaveni přímo ve vlacích zvláštním jízdným, děti do 6 let jsou přepravovány zdarma. Přeprava jízdních kol je ve zvláštních vlacích vyloučena, přeprava psů je povolena jen na vodítku s náhubkem po úhradě přepravného.

 

plakat

 

     Bližší informace o akci, jízdném a jízdních řádech naleznete na plakátech, webu spzs.sweb.cz nebo facebook.com/spzsvimperk. Můžeme prozradit, že v letošním roce to nejsou poslední zvláštní vlaky, kterými se nejen Vimperští budou moci projet…

 

Vladislav Šlégr 

{jcomments off}