Dost bylo Vodníku

Dost bylo Vodníku.

 

     Už více než rok je vimperská veřejnost masírována masivní kampaní jménem „VODNÍK“, a to hlavně lidmi okolo ex-starostky Ing. Martanové. Byli jsme svědci toho, že tuto kampaň si ex-starostka vzala skutečně za své, kdy po selhání politického nátlaku, neváhala rezignovat na svou funkci a pasovat se do role jakéhosi obětního beránka, což by jí veřejnost možná i uvěřila, nebýt dalších agresivních útoků tohoto uskupení, kdy jedním z hlavních počinů byl vznik štvavého plátku nazvaný Vimperský samizdat.

 

     O co vůbec na Vodníku jde? Podle mého názoru dostala tato skupina politiků úkol od zainteresovaných podnikatelů zajistit, aby z Vodníku byla i nadále dojná kráva, kam město investovalo a nadále mělo investovat nemalé finanční prostředky. Návratnost vložených prostředků je pro Vimperk nulová. Jediné k čemu slouží městské peníze je zvýšení komfortu nabízených služeb a tedy i zisku, ovšem jen pro zde podnikající jedince.

 

     Když tento záměr nevyšel dle představ zainteresovaných podnikatelů, byl nám představen nový podnikatelský počin v článku: „Partnerství města a podnikatelů“ (Ing. Martin Paštika, VN č. 4/2018), kde Ing. Paštika vysvětluje, jak by bylo skvělé pro všechny, kdyby město svůj majetek těmto podnikatelským subjektům přímo prodalo, protože v podstatě město stejně neví, jak ho využít. Zajímavá myšlenka.

 

     V normální společnosti není přeci možné, aby subjekt, který má od města pronajaté parkoviště, které si nechal rozšířit bez patřičného povolení, tedy provedl černou stavbu s ekologickou hrozbou, kdy rozšíření parkoviště před restaurací Vodník provedl pomocí zaválcované odbroušené živice v těsné blízkosti Křesánovského potoka, což bylo zjištěno kontrolní prohlídkou stavebního úřadu Vimperk dne 21.11.2017 a následně bylo i zadokumentováno, nebyl za toto porušení stavebního zákona sankciován. Naopak, zastupitelé města tomuto subjektu povolili zřízení práva stavby na vybudování parkoviště, které bude následně zapsáno do katastru nemovitostí a pak ho bude moci prodat, převést, dědit apod., tedy s ním bude nakládat jako s movitou věcí, a to po dobu 30 let. Černá stavba na tomto parkovišti se podle vyjádření Ing. Martanové na veřejném zasedání zastupitelstva města konaného dne 11.12.2017 nemá řešit a do současnosti se skutečně neřešila. Jako jediného zastupitele domáhajícího se dodržování zákona lze označit pouze MVDr. Janáskovou (viz. zvukový záznam ze zasedání zastupitelstva: http://www.vimperk.cz/3712/cz/normal/).

 

     Není normální, aby ex-starostka, která současně pracuje na Správě národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava, nadřazovala podnikání jednotlivců nad ochranou životního prostředí a veřejně litovala podnikatele, který se provinil proti zákonu o ochraně životního prostředí (za což byl Českou inspekcí životního prostředí pokutován), a označila jako jediného viníka občana města Vimperk, který dle slov ex-starostky všechno zavinil tím, že protiprávní stav udal na Českou inspekci životního prostředí, protože jinak by bylo asi vše v pořádku.

 

     SKI KLUB ŠUMAVA VIMPERK, z.s. má záměr vybudovat v areálu Vodník střelnici pro biatlon a i k tomuto účelu budou zpracovány posudky EIA a SEA. Na téma střelnice proběhlo nespočetné množství veřejných jednání, bylo napsáno mnoho článků, byly vymyšleny různé strategie převodu majetku, financování apod., ale nikdy nepadlo ani slovo o tom, že tento klub plánuje výstavbu střelnice cca 300 metrů od Léčebny dlouhodobě nemocných ve Vimperku. Tuto léčebnu obývají lidé, kteří jsou vážně nemocní, nacházení se v těžké životní situaci anebo jsou nemohoucí a dožívají svůj život za pomoci jiných. Tito lidé budou vystaveni permanentnímu provozu střelnice, kde nebude limitující jen dodržování resp. překračování hygienických limitů hluku, ale i samotný provoz střelnice, který bude celoroční. Odstrašujícím příkladem nám budiž patová situace na střelnici v Prachaticích.

 

     Vodník je i vyhledávané místo pro procházky a trávení volných chvil maminek s kočárky, pro které by po vzniku a provozu střelnice bylo toto místo rázem tabu. Staří, těžce nemocní, nemohoucí a maminky s miminky, to jsou lidé, kteří si zasluhují ze strany nás ostatních zvýšený ohled.

 

     Z laxního přístupu zmíněných podnikatelů k dodržování zákona není jisté, zda by se v budoucnu provoz střelnice nezměnil na komerční střelnici pro velkorážné zbraně či nerozšířil o střelnici pro krátké kulové zbraně.

 

     Zájem a právo lidí, kteří jsou v situaci, kdy se nemohou anebo se neumí sami bránit, je mi nadřazen nad sportovním businessem současného zastupitele města Vimperk Ing. Hudečka, předsedy SKI KLUB ŠUMAVA VIMPERK, z.s. Nikdo z nás neví, zda v budoucnu nebude potřebovat služeb Léčebny dlouhodobě nemocných. A když už ne pro současné obyvatele, tak aspoň pro své časy budoucí, bychom měli razantně vystoupit proti tomuto megalomanskému záměru.

 

     Je mi jasné, že tento názor bude jen další kapka utopená v temných vodách Vodníku, a proto jsem se rozhodl, že učiním zásadní krok k prosazování ochrany zájmů a práv těchto přehlížených obyvatelů Vimperka. V podzimních komunálních volbách budu kandidovat do zastupitelstva města Vimperk. Nechci zde činit žádnou agitační činnost, ale chci sdělit jen jednu myšlenku: „Nehodlám podporovat podnikatele, kteří si zvykli, že jim vimperská kasa slouží jako zdroj financování jejich podnikání!“

 

     Nesouhlasím s tím, aby město nakupovalo rolby nebo se jakkoliv podílelo na zasněžování plácku na Vodníku. Možná by stálo za námahu podívat se do mapy, kde by se snadno zjistilo, že Vimperk se nachází jen 15 km od lyžařského areálu Zadov, jednoho z nejznámějších center běžeckého lyžování v České republice, na kterém je k dispozici přes 60 km upravených běžeckých tras. Dostupnost tohoto areálu je pro občany Vimperka do 20 minut, tak proč mrhat městskými penězi na něco tak marnotratného jako je vlastní vimperský lyžařský „okruh“?

 

     Pokud bude chtít SKI KLUB ŠUMAVA VIMPERK, z.s. provozovat lyžování na Vodníku, tak jim v tom nikdo nemůže a ani nebude bránit, přeji jim v jejich podnikání hodně úspěchů, bohaté sponzory a mnoho sportovních nadšenců, ale rozhodně jsem pro ukončení rozhazování peněz města na megalomanské nebo jen marnotratné projekty.

 

Osobní vzkaz Ing. Martanové:

     Paní ex-starostko Ing. Martanová, myslím, že jste již zapomněla, z jakého důvodu jste kdysi vstoupila do politiky resp. veřejného života, protože nevěřím tomu, že se ztrátou funkce se může z chápavé starostky stát tak nenávistný člověk. Chápu, že nemáte ráda současnou koalici, ale nechápu, co Vám udělali obyčejní lidé na „Sojčáku“, že jste proti řešení krizové situace s parkováním na sídlišti Míru? Výstavbu parkovacích míst jste připravovala ve funkci starostky a nyní realizaci tohoto projektu bojkotujete? Proč? Berete si občany Vimperka jako rukojmí? Jedete na vlně, ať je co nejhůř za současného vedení, ať všichni vidí, jak jsem to uměla já?

 

„Záhadná černá stavba na pozemku radního“, tak zní titulek Vašeho článku, který jste napsala na www.VIMPERK.EU společně s Ing. Petráškem. Kdo rozhodl o tom, že se jedná o černou stavbu? Toto rozhodnutí přísluší pouze stavebnímu úřadu (viz. parkoviště u restaurace Vodník), ale tento úřad ještě nerozhodl. Radní Z. Kutil nabídl pronajmout svůj pozemek městu Vimperk po dobu stavby za symbolických 100,- Kč, kdy tato stavba má usnadnit situaci s parkováním obyvatelů sídliště Míru po dobu výstavby nových parkovišť, to mi přijde minimálně jako gesto slušného člověka, kterému nejsou spoluobčané lhostejní.

 

     Tedy jde Vám ještě vůbec o občany nebo je to jen čistý politický boj?! Je mi za Vás smutno, že Vás takto pohltil boj o moc a je tragikomické, že zrovna Vy podáváte návrh dokumentu nazvaný Etický kodex zastupitele Vimperka.

 

Ing. Milan Pešek

 

 

Na tomto webu jsou uváděny názory čtenářů, nejsou proto vlastní tvorbou redakce webu.

Pokud máte zájem přidat vlastní názor, stačí napsat krátký email na info@sumava.eu s požadavkem na publikaci Vašeho příspěvku a příspěvek podepsaný plným jménem bude zveřejněn.  

 

{jcomments off}