Pondělí pro fandy občanské společnosti

Pondělí pro fandy občanské společnosti

 

     Zajímá vás rozhovor o transparentnosti veřejné správy, zapojování široké veřejnosti do projektů a plánování ve městě a dalších tématech?

 

16. 10. 2017 přijedou do Vimperka zástupci organizace Oživení. Od 17.15 bude v Kavárně ve Skále probíhat setkání s nimi, které se uskuteční formou rozhovoru právě na tato témata.

DSC 4139

 

Povídat si budeme moct se Šárkou Trunkatovou, Markem Zelenkou a Martinem Kameníkem. Přijíždějí na pozvání spolku Vimpersko. Abychom přiblížili, co Oživení dělá a proč do Vimperka přijede, položili jsme Markovi Zelenkovi několik otázek. Ptala se Věra Vávra.

 

Co je Oživení? Jak dlouho působí? Jaké jsou jeho největší úpěchy?    

      Oživení, o.s. je nevládní organizace prosazující principy transparentní a odpovědné veřejné správy, zejména na místní úrovni. Je jedním z garantů Rekonstrukce státu a letos oslavilo 20 let fungování. Za největší úspěchy lze považovat řadu úspěšně provedených projektů, např. směřujících k prosazení transparentnější legislativy ohledně veřejných zakázek. Dále to mohou být odhalené kauzy korupčního či nehospodárného nakládání s veřejnými prostředky. Z posledních můžeme jmenovat např. protizákonnou praxi nákupů léků a s tím souvisejících zpětných bonusů.

 

Co v Oživení děláte konrétně Vy?     

     Já jsem právník a vedu právní poradnu Oživení. S kolegy se snažíme právně, ale i mimo-právně pomáhat řešit lidem nesrovnalosti zejména v jejich obcích. Tyto příklady z praxe nám následně slouží jako argumenty např. ke změně legislativy nebo zákonného výkladu. Sami zároveň řešíme některé korupční kauzy po vlastní ose.

 

Jak byste popsal vaše výjezdy v rámci Bezkorupce tour. Co je jejich cílem?    

     Zejména jde o osobní kontakt s lidmi, kteří nás pozvou. Máme tak možnost vysvětlit jim některé věci daleko rychleji a komplexněji než jen pomocí mailu. Zároveň jsme tak v kontaktu s aktuálními problémy, které se v obcích objevují. Zatím máme na projekt velmi dobrou zpětnou vazbu a někteří nás zvou již opakovaně. 

 

Proč jedete právě do Vimperka?    

     Protože jsme cítili poptávku 🙂 A vůči jižním Čechám máme již dlouho v tomto směru značný dluh. 

 

Děkujeme za rozhovor a těšíme se na shledanou u dobré debaty a výborné kávy.  

 

oziveni logo

 

vimpersko-logo-CMYK

 

 

{jcomments off}