kliste

Na jihu Čech se klíšťatům daří

Loni onemocnělo encefalitidou 108 lidí

 

     V celé České republice vloni onemocnělo celkem 565 lidí, což byl plošný nárůst všech případů klíšťové encefalitidy téměř o dvě třetiny. V roce 2015 na jihu Čech onemocnělo podle údajů Státního zdravotního ústavu 66 a vloni dokonce 108 lidí. Jihočeský kraj se tak podílí 19 procenty na celkové nemocnosti ve všech krajích – celkem 565 lidí.

kliste

     Ze zaslaných a vyšetřených klíšťat na jihu Čech jich bylo nejvíce nakaženo virem encefalitidy na Prachaticku, Českobudějovicku, Písecku a Táborsku. „Jde však o malé množství vzorků, kdy byla vyšetřena pouze zaslaná klíšťata do laboratoří. Mezi ohrožené v jižních Čechách patří i lidé pohybující se v Novohradských horách, na Českokrumlovsku, Strakonicku i Jindřichohradecku,“ říká doktorka Dagmar Benešová z českobudějovického centra očkování a cestovní medicíny Avenier. Více než 25 procent všech případů encefalitidy v celé Evropě bylo v období 2001 až 2010 hlášeno z České republiky.

 

     Jak se bude dále vyvíjet letošní sezóna, bude záležet na meteorologických podmínkách, kdy se sledují a hlásí stupně aktivity klíšťat v přírodním ohnisku. Je hlášen nejvyšší stupeň aktivity: 9 -10. Klíšťata mají ráda teplá a vlhká místa ve stínu stromů, ve vysoké trávě, v parcích, na okrajích cest i u vody. „Díky našim psím i kočičím mazlíčkům se s klíštětem můžeme potkat i doma v ložnici, kde se s námi o ně rádi nezištně podělí. K přenosu infekce může dojít už dvě hodiny od přisátí,” zakončuje Dagmar Benešová. 

 

zdroj: jcted.cz

 

{jcomments off}