kudlac

Politická kultura ve Vimperku

Co se děje v politice a jaká je politická kultura ve Vimperku?

 

     Tato otázka napadá v poslední době jistě mnoho občanů našeho města. Došlo ke kompletní výměně vedení města a lidé se ptají, co se děje. O objasnění této situace jsme požádali zkušeného komentátora politického dění ve Vimperku pana Všímálka, který vysvětluje: Odvolání vedení města je vyvrcholením téměř sedmiletého snažení nového starosty Pavla Dvořáka (JIHOČEŠI 2012), který za vším stojí. Pan Dvořák byl v roce 2002 zvolen do zastupitelstva města na kandidátce SNK-ED vedené paní Stanislavou Chumanovou, která se také následně stala starostkou Vimperku. Po jejím náhlém úmrtí v roce 2007 pan Dvořák projevil zájem v úspěšné práci Stanislavy Chumanové pokračovat a byl zastupiteli zvolen starostou.

kudlač

 

     V roce 2010 proběhly volby a nově zvolení zastupitelé rozhodovali o tom, kdo bude starostou v dalším volebním období. Pan Dvořák měl o pokračování ve funkci starosty velký zájem. Nově zvolení zastupitelé nicméně nebyli spokojeni s tím, jak radnici vedl, a tak se rozhodli pana Dvořáka do vedení města Vimperk nezapojit. Pan Dvořák bohužel nebyl schopen přiznat svou porážku a neúspěch a začal se stále častěji uchylovat k očerňování, pomlouvání a nekonstruktivnímu kritizování vedení města. Po volbách 2014 se starostkou města stala paní Jaroslava Martanová se suverénně nejvyšším počtem hlasů. Pomlouvačná volební kampaň JIHOČECHŮ 2012 zapříčinila, že s tímto uskupením nechtěl nikdo z nově zvolených zastupitelů spolupracovat. Paní starostku Martanovou podporovala těsná většina devíti zastupitelů za SNK-ED, ODS, KDU-ČSL a VPM. Ostatních osm zastupitelů z uskupení JIHOČEŠI 2012, ANO, ČSSD, KSČM vstoupilo do opozice. Po vzoru vrcholových politiků opozice bohužel přistupovala k neustálé kritice vedení města, většinou bez konstruktivních nápadů či návrhů.

 

     Na podzim 2016 proběhly krajské volby, ve kterých kandidovala paní Martanová i pan Dvořák. Vimperští voliči výrazně podpořili starostku Martanovou, která dostala 3x více hlasů než pan Dvořák. Pan Dvořák se poučil, že neustálá kritika oblíbené starostky, která plní to, co slíbí, nenese očekávané plody. Nezbylo mu než lovit v řadách koalice a pokusit se získat přeběhlíka, s jehož pomocí by bylo možné svrhnout úspěšnou starostku a využít dobře rozběhnuté akce připravené pod vedením starostky Martanové ve svůj prospěch. Podařilo se. Paní doktorka Janásková zvolená za VPM se přidala k opozici a pomohla starostku Martanovou svrhnout. Noví koaliční partneři se paní doktorce Janáskové odměnili hned na tomtéž jednání zastupitelstva, když podpořili její návrh na zrušení změny územního plánu. Tato změna měla umožnit další rozvoj sportovního areálu Vodník a legalizovat také zasněžování části běžkařských tratí, za které dostalo sdružení SKI KLUB ŠUMAVA pokutu od Inspekce životního prostředí. Inspekci na nesprávné odebírání vody z  Křesánovského potoka upozornilo hnutí Vimpersko, jehož je paní doktorka Janásková spolu s paní Věrou Vávrovou aktivní členkou. Je otázkou, co paní doktorku Janáskovou k těmto krokům vedlo. Nutno podotknout, že na jednáních zastupitelstva často postupovala přinejmenším nekoncepčně. Například navrhuje nákup stavební buňky, aby se sportující děti měly kde převlékat, avšak současně svým vystupováním poškozuje sdružení SKI KLUB ŠUMAVA, potažmo významně omezuje možnosti tréninku těchto dětí.

 

     Příští (nejen) lyžařská sezona na Vodníku bude díky nové koalici ve vedení města podstatně problematičtější (nejen) pro lyžující veřejnost. Co na tom, účel světí prostředky – pan Dvořák se přeci mohl posadit do křesla starosty. Nové vedení má navíc od svých předchůdců k dispozici dostatek připravených akcí. Stačí je nebrzdit a úspěch bude zaručený. Před dokončením je studie nové tváře ulice 1. máje a Pivovarské (stačí zadat projekt, vyhlásit výběrové řízení na dodavatele a může se začít pracovat – v rozpočtu jsou i připravené finance na první etapu). Zároveň s touto investicí měla být vyřešena situace s parkováním a úpravě povrchů v ulici Nad Stadionem, jejíž obyvatelé na toto řešení čekají již několik let. Původní vedení města plánovalo tuto akci zahájit na podzim letošního roku. Je politováníhodné, že nový místostarosta pan Sýs, který do nově nabyté funkce nastoupil až po deseti dnech od svého zvolení, v současnosti oznámil, že se realizace rekonstrukce ulice 1. máje odkládá minimálně na příští rok.

 

     Jsou rovněž zadány projektové práce na dokončení krytého bazénu (zahájení svatebních prací bylo plánováno v roce 2018). Město je díky minulému vedení dostatečně ekonomicky silné, aby si mohlo na tuto akci vzít úvěr, který bude schopno splácet. Pracuje se také na dokumentaci úprav Hřbitovní ulice až k Vodníku (kromě opravy povrchu i vybudování souběžného chodníku pro větší bezpečnost pěších). Její součástí je i parkoviště nad letním kinem a arboretem, které by mělo sloužit také návštěvníkům již opravovaného zámku. Úspěšná byla i jednání s vlastníky pozemků v trase první etapy cyklotrasy Volyňka a otevírá se zde možnost získat dotaci ve výši 95 % uznatelných nákladů. Je však třeba rychle zadat projekt a intenzivně a bez otálení pracovat na stavebním povolení. Rozpracován je projekt na rozšíření komunikace a vybudování chodníků v Čelakovského ulici. Zde se realizace předpokládala v roce 2018. V neposlední řadě je připravován projekt na rozšíření komunikace a parkovacích ploch v ulici Mírová nad ZŠ Smetanova a vybudování autobusové zastávky u ulice K Rokli. Město také obdrželo dotaci na zbourání chátrajících domů v ulici Pasovská a vybudování nového parkoviště v této lokalitě. Je také připravena realizace přechodu pro chodce u Tesca.

 

     Jistě všichni občané zaregistrovali zahájení stavebních prací u vstupu do našeho města u vlakového nádraží. Jistě každý patriot bude hrdý na to, že vstup do našeho města bude důstojný a odpovídající 21. století.

 

     To je jen částečný výčet toho co nové vedení převzalo, a co významně zlepší kvalitu života ve Vimperku. Nevíme však, jaké bude mít nové vedení priority. Již dnes je však jednoznačné, že může jen sklízet plody práce svých předchůdců. O tom, že se nové vedení města umí „chlubit cizím peřím“, jsme byli přesvědčeni již po prvních dnech jeho působení na radnici.

 

     Ještě mi dovolte dodatek k politické kultuře nového vedení. Ačkoliv všichni účastníci nové koalice veřejnost přesvědčovali o tom, že chtějí paní Martanovou i nadále ve funkci starostky, nikdo z nich v sobě nenašel tolik slušnosti, aby jí alespoň na internetových stránkách města Vimperk poděkoval za její velmi kvalitní a obětavou práci. Tímto tak činím alespoň já. Zároveň si přeji, aby paní Martanová nezanevřela na další činnosti ve prospěch našeho města.

 

     P.S. Reaguji na odstoupení redakční rady vimperských novin, že by nám začala ve Vimperku normalizace?!!!!!

 

S pozdravem „slušnost vždy a všude“ Vás zdraví Libor Kudláč  

 

 

{jcomments off}