Otevřený dopis Ski klubu Šumava

Otevřený dopis Ski klubu Šumava Vimperk novému vedení města Vimperk

 

Vážený pane starosto, vážený pane místostarosto, vážení radní,

 

     určitě se shodneme, že sportovně rekreační areál Vodník se za posledních 11 let stal významnou součástí vimperského volnočasového života. Ski klub Šumava Vimperk se na Vodníku začal aktivně angažovat na podzim roku 2005. V té době zde byl zchátralý přístřešek a chatky z doby akcí Setkání mládeže na Šumavě, málo využívaný autokemp a nevyhovující sociální zařízení. Všude plno kopřiv, vysoké trávy, údolí bylo neprostupné a restauraci vlastnil pan Chval.

 

     Naším cílem nikdy nebylo mít Vodník pro sebe, vždy jsme trvali na otevřeném bezplatném sportovišti pro aktivní sportovce i veřejnost. Začali jsme pronájmem celého areálu, uzavřeli jsme dohody se soukromými vlastníky pozemků, koupili malý traktůrek a začali vytvářet VEŘEJNÉ SPORTOVIŠTĚ. Psali jsme granty, zhotovovali projekty, sháněli peníze a nabízeli nápady. V roce 2006 se podařilo vybudovat první část rozvodů pro umělé zasněžování, koupili jsme obstarožní rolbu, která sloužila téměř deset příštích let. Byli jsme to my, kdo zhotovil studii a kdo inicioval vybudování asfaltové dráhy, rekonstrukci objektu sociálního zařízení a přístřešku ve kterém vznikla garáž pro rolbu, sněžná děla, skútry a další materiál. Následně jsme ještě jednou investovali nemalé prostředky do druhé větve zasněžování.

 

     Vztahy s vedením města byly v každé době vždy dobré a maximálně korektní. Nikdy jsme neměli pocit, že naše činnost je chápána negativně. Naopak, mnohdy jsme se dočkali uznání. Nelze zapomenout na momenty otevírání areálu Vodník s televizí a paní starostkou Chumanovou, na stříhání pásky asfaltové dráhy s panem místostarostou Petráškem a křtění nové rolby s paní starostkou Martanovou.

 

     Spolu s klimatickými změnami a růstem našich zkušeností s provozováním prvního lyžařského běžeckého areálu s umělým zasněžováním v Jihočeském kraji se měnil i názor na prostor vhodný pro lyžování. Postupně se potvrdilo, že v roce 2005 vybraná lokalita Vodník je pro sport, rekreaci i lyžování naprosto ideální. Blízkost města, velká nádrž s dostatkem vody, mrazivé údolí Křesánovského potoka, severní zalesněný svah vrchu Vodník. To vše dává Vodníku obrovský potenciál, který jsme se rozhodli využít. Nejen pro sebe. Pro město a pro všechny jeho občany.

 

     Náhoda přála tomu, že jsme se v roce 2014 shodli s biatlonovým svazem na společném zájmu o obnovení biatlonu ve Vimperku. Dávalo logiku navázat na tradici, využít výborný oddíl běžeckého lyžování a dát další rozměr „našemu“ sportovnímu gymnáziu. Vznikla studie proveditelnosti rozšíření areálu nejen o možnost provozovat biatlon, ale i o další nové aktivity a sporty. Vznikl nápad, záměr, který měl sloužit nejen výkonnostním a vrcholovým sportovcům, ale i veřejnosti. A Vimperku jako takovému dát punc výjimečnosti. Dokonce jsme přišli s reálným příslibem spolufinancování ve výši 15 milionů korun od svazu biatlonu. Naprosto logicky následovalo geometrické zaměření údolí pro předběžné vytyčení nových tras pro lyžování, biatlon, běh i horská kola s patřičnými parametry, biologický a ichtyologický průzkum Křesánovského údolí a potoka a zadání zpracování změny územního plánu pro lokalitu Vodník. Zastupitelé tento záměr v souladu se strategickým plánem rozvoje města Vimperk podpořili.

 

     A tady pohádka o jedinečné šanci pro město Vimperk, pro naše sportovní gymnázium, pro děti z Vimperka i okolí, pro sportující i nesportující veřejnost končí. Vznikla iniciativa, která, jak tvrdí, chce ve Vimperku biatlon a rozvoj Vodníku jinak. Nicméně je proti výstavbě biatlonové střelnice, proti výstavbě zázemí pro výkonnostní, vrcholové i rekreační sportovce, proti vybudování systému zasněžování, proti budování nových tras, proti hluku sněžných děl, proti využití vody na zasněžování, tedy fakticky nejen proti rozvoji Vodníka pro další nové sporty, ale i proti jeho využívání stávajícím způsobem a v konečné fázi tedy i proti samotné činnosti Ski klubu na Vodníku.

 

    Vy, nové vedení města, sami nejlépe víte, proč jste se jednohlasně přiklonili na stranu ukončení rozvoje areálu Vodník. Proč jste uvěřili z našeho pohledu účelové a nesmyslné argumentaci spolku Vimpersko a neuvěřili argumentům těch, co Vodník pomohli „udělat“. Proč jste se naší práce s vimperskou mládeží a pro Vimperk ani slůvkem nezastali.

 

     Ski klubu Šumava Vimperk má k dnešnímu dni 198 aktivních členů a pečuje o 115 mladých sportovců. Ski klub Šumava Vimperk patří mezi nejlepší české lyžařské kluby a jeho závodníci každoročně pro Vimperk vybojují mnoho medailí a mistrovských titulů. Obdobně se nám začíná dařit i v biatlonu. Ski klub Šumava Vimperk je smluvním partnerem sportovního gymnázia a pro tuto školu zajišťuje závodní činnost studentů sportovního oboru lyžování a biatlonu. Ski klub je i pořadatelem významných sportovních akcí. Vimperk je díky Ski klubu znám a spojován se závodem evropské série Euroloppet Šumavský skimaraton a závodem Šumavský MTB maraton, který je součástí největšího seriálu závodů na horských kolech na světě „Kolo pro život“. Domníváme se, že pro propagaci Vimperka v naší republice i za jejími hranicemi Ski klub Šumava Vimperk a jeho členové udělali a dělají velmi mnoho.

 

     Nikdy jsme naší činnost nepovyšovali nad ostatní podobně pracující spolky, kluby a oddíly. Vážíme si každého, kdo je ochoten pravidelně pracovat pro druhé. Ani rozvoj Vodníka jsme nikdy nestavěli sobecky nad další priority města a chápali jsme jej v kontextu rozvoje všech vimperských sportovišť. Snažili jsme se pouze pro naše členy získat stejné podmínky, jako mají ostatní sportovní oddíly, jejichž sportoviště spravuje a provozuje město. Považujeme za naprosto správné, že HC Vimperk i TJ Šumavan Vimperk – oddíl kopané jsou městem podporovány i formou bezplatného pronájmu perfektně připraveného sportoviště s veškerým zázemím pro mládež. Domníváme se, že tento model by měl spravedlivě platit pro všechny vimperské sportovní oddíly pečující o mládež. Tedy i pro lyžaře a biatlonisty, členy Ski klubu Šumava Vimperk.

 

     Otázka podpory sportovních klubů pečujících o mládež a budování jejich zázemí by se dle našeho názoru ve Vimperku nikdy neměla stát předmětem politických tahanic, ambicí, či obchodů, jako se to stalo v případě Vodníka. Takové jednání je hazardováním s budoucností našich dětí, pro které je sport důležitou součástí výchovy a dobré průpravy do života, a potažmo i budoucností celého Vimperka, neboť bez perspektivy sportovního zázemí nelze od mladých sportovců všeho druhu očekávat, že ve městě zůstanou.

 

     Současná reálná situace na Vodníku je taková, že Ski klub Šumava Vimperk zajišťuje v rámci zimního provozu v areálu Vodník umělé zasněžování. Na úpravu stop pro závody si najímáme rolbu, kterou provozují Městské služby. V letech 2006 až 2016 Ski klub Šumava investoval 1.849.419,96 Kč do provozu areálu. Jedná se zejména o úhrady elektrické energie, PHM, opravy techniky apod. Na dotacích na provoz areálu Ski klub Šumava Vimperk získal od města ve stejném období 505.040,- Kč. Lze tedy účetně doložit, že Ski klub Šumava Vimperk dotoval provoz tohoto veřejného sportoviště v letech 2006 – 2016 částkou 1.344.379,96 Kč, což činí 134.438,- Kč ročně plus stovky bezplatných brigádnických hodin. Tuto zátěž již nejsme schopni bez patřičné perspektivy rozvoje areálu ze strany města dále nést. Domníváme se, že lyžaři si zaslouží stejné podmínky jako ostatní srovnatelné sportovní kluby, jako třeba hokejisté, či fotbalisté. Nezávidíme, ani se vůči kamarádům z hokeje, či fotbalu nevymezujeme, naopak, jsme rádi, že se jim podpora dostává a chceme, aby se tak dělo i nadále. Požadujeme jen spravedlivou podporu pro všechny spolky, které se dlouhodobě a pravidelně starají o sportující mládež ve Vimperku.

 

     Žádáme vás proto, jako představitele města, o zajištění zimního provozu areálu Vodník.      

     Žádáme vás, abyste pro lyžaře a biatlonisty, mládežnické členy Ski klubu Šumava Vimperk, vytvořili na Vodníku srovnatelné podmínky, jako vytváříte v areálu zimního stadionu nebo v areálu fotbalového stadionu, či na jiných sportovištích v majetku města pro jiné sportovní kluby.

 

     Vyzýváme vás k navázání na naší činnost a vytváření podmínek pro možnost lyžování na Vodníku ze strany veřejnosti. Vyzýváme vás k urychlenému vyřešení všech technických překážek pro zimní provoz areálu Vodník. Zima není daleko. Je potřeba konat. Pokud se má na Vodníku v zimě lyžovat stejně kvalitně, jako letos, je potřeba vybudovat čerpací stanici vody pro zasněžování, realizovat prodloužení rozvodů pro zasněžování proti proudu Křesánovského potoka, zajistit děla pro výrobu technického sněhu, vybudovat šatny pro převlékání trénujících sportovců a úschovu věcí veřejnosti. K zajištění možnosti sportovního tréninku úspěšných biatlonistů je potřeba vybudovat též vzduchovkovou a malorážkovou střelnici, aby měli naši členové vůbec kde trénovat a hrdě reprezentovat naše město.

 

     Domníváme se, že více jak 1000 podpisů pod peticí volajících po nalezení řešení biatlonového areálu, které bude respektovat původní přírodní ráz údolí Křesánovského potoka, nelze neslyšet a věříme, že jak vy, tak spolek Vimpersko, se budete s dosavadní energií zasazovat za naplnění uvedené petice. Zejména paní radní Janásková tak má ideální příležitost ukázat, že to s podporou lyžování a sportování na Vodníku myslela a myslí vážně, a to ať již jako zástupce petičního výboru, nebo členka rady města.

 

     Ski klub Šumava Vimperk a jeho 115 aktivních sportovců, lyžařů a biatlonistů ve věku do 20-ti let očekává vaše konkrétní kroky. Věříme, že pro nás spravedlivě vytvoříte stejně kvalitní podmínky, jako mají naši kamarádi hokejisté, či fotbalisté a pro veřejnost zajistíte srovnatelné lyžařské vyžití, jako se na Vodníku dařilo Ski klubu Šumava Vimperk zajišťovat doposud.

 

     Jsme připraveni vám být nápomocni odbornou radou a předem vám děkujeme.

 

Ski klub Šumava Vimperk,

z.s. Vimperk, 24.5.2017

 

{jcomments off}