”Ani koalice ani opozice” říká Šárka Janásková

Ani koalice ani opozice

 

     Současná situace ve městě s sebou nese řadu prohlášení, přidám tedy i to své a snad upravím na správnou míru různé spekulace.

 

Dlouhodobě mě mrzí, že je město rozdělováno na koalici a opozici. Jak už jsem se v minulosti vyjadřovala, ve městě naší velikosti, kde je 17 zastupitelů, je to podle mě uměle vyvolané a našemu městu škodící rozdělení. Podle mě je třeba řešit problémy diskusí se všemi zastupiteli napříč politickým spektrem a ne se izolovat do jednoho nebo druhého tábora. Vždyť má přece každá strana zastoupená v zastupitelstvu své voliče, občany našeho města, kteří vážili své kroky k volbám, aby odevzdali svůj hlas. Starosta a vedení města by měli mít nadhled, hájit zájmy všech občanů a tudíž vést dialog se všemi stranami bez rozdílu.  U nás se toto bohužel už od voleb nedělo. Takzvaná opozice se úplně odstavila od informací a takzvaná koalice razila jen své myšlenky. Důsledkem toho je rozdělení města na dva nekomunikující tábory. Vedení města přece není boj kdo z koho, ale otázka komunikace a kompromisních řešení.

 

Tento postup jsem kritizovala už od povolebních jednání. Nikdy jsem nepodepsala žádnou koaliční smlouvu a otevřeně jsem řekla, že budu hlasovat s koalicí jen v případě, že mi její rozhodnutí budou dávat smysl tak, jak to říká slib zastupitele. Jednání se všemi stranami a hledání kompromisu je jediný postup, jakým je možné hájit zájmy většiny voličů a obyvatel města.

 

 janaskova 

Křehká koalice se dostala do izolace sama hned po volbách, kdy odmítla komunikovat s kýmkoli, kdo měl jiný názor. Navíc si budoucí místostarosta bez diskuse vymínil, s kým bude pracovat a s kým ne. Možná je to jeho právo, ale člověk na postu místostarosty, opakuji se, by měl mít určitý nadhled a grácii, chce-li prosazovat věci prospěšné veřejnosti. Předpokládám, že s tímto záměrem do voleb a funkce šel…

 

Koaličních jednání jsem se přestala zúčastňovat v momentě, kdy se začaly měnit dohodnuté priority a jednání řídil pan Paštika, možná ve snaze pomoci, ale razantně a direktivně, bez příslušného mandátu.

 

Před týdnem jsem zvedla ruku pro odvolání Jiřího Caise. Důvody byly jasně řečeny na zastupitelstvu, s nimi souhlasím. Nemělo by být v pořádku, že místostarosta neodpovídá na otázky týkající se výhodných smluv pro jeho podnikání na úkor města. Není v pořádku, že školy platily jeho firmě za internetové služby, přestože je mohly mít zdarma. Není v pořádku, že místostarosta, koaliční partner, zosnovuje za zády starostky její odvolání. A konečně není v pořádku, že předseda výboru pro rozvoj města neinformuje o svých jednáních zastupitele. Také bohužel není v pořádku, že Rada města nesděluje a nevysvětluje svá rozhodnutí ostatním zastupitelům, nechává zastupitele v nevědomosti a v některých případech jedná dost svévolně. Takto si já představuji pojem arogance moci. Není divu, že pak vznikají podezření o prosazování osobních zájmů před veřejnými. Oprávněné kritice čelil pan místostarosta bez sebereflexe dlouho a souhlasím s kolegyní zastupitelkou, Mgr. Rückerovou, že „za své činy neseme odpovědnost i následky”, bez diskuse a všichni.

 

Ani jednání některých členů opozice není vždy srozumitelné, protože např. při prosazování soukromých zájmů zastupitelů na obou stranách barikády, ignoruje většina z nich doporučení jak osadního, tak i kontrolního výboru. Tím se podílejí na nastavování různých podmínek při prodeji pozemků a v některých případech týkajících se jejich vlastních zájmů hlasuje vzácně kalice s opozicí jako jeden muž. Příkladem je prodej a pronájem pozemků v areálu U Sloupů. Těžko potom věřit v křišťálově čisté úmysly a zájmy a znovu se vytváří prostor pro spekulace.

 

Nepatřím tedy do koalice ani do opozice. Odmítám znovu toto striktní rozdělování města, zatím totiž nepřineslo nic dobrého. Rozhodovat se i nadále budu podle vlastního svědomí a prosím kolegy zastupitele o věcnou diskusi a hledání kompromisu ve prospěch nás všech.

 

V současné době probíhají jednání o budoucnosti města – je tento osud dávno znám, domluven a velké diskuse jsou jen zástěrka pro dosažení osobních prospěchů, nebo je ještě šance na normální rozumnou debatu, oproštění se od osobních antipatií a vytvoření smysluplné strategie rozvoje města? Necháme se překvapit.

 

Šárka Janásková 

{jcomments off}