„Postoj Čechů k diabetu“

  Lidé na Plzeňsku neznají svou hladinu cukru v krvi a ignorují preventivní prohlídky. Cukrovka je jim často diagnostikována příliš pozdě

 

Polovina lidí na Plzeňsku nezná svou hladinu cukru v krvi a každý třetí neabsolvuje včas preventivní prohlídky. Právě nezájem o prevenci je přitom podle odborníků důvodem, proč desítky tisíc Čechů o své cukrovce neví. Ačkoli je povědomí o rizicích neléčené cukrovky vysoké a polovina dospělých se obává, že cukrovkou onemocní, zůstávají Plzeňané fatalisty. Téměř polovina lidí v regionu neví, že cukrovce lze předcházet.

 

* Nízké povědomí o glykémii je i v rizikové věkové skupině 56-65 let, kde svou hladinu cukru v krvi nezná každý třetí obyvatel regionu (33 %)

 

* Lidé na Plzeňsku si uvědomují rizika komplikací, 67 % z nich ví, že cukrovka může vést k oslepnutí, 84 % zná riziko amputace dolních končetin. Přiznávají ale, že zdravý životní styl zanedbávají – polovina lidí v regionu nesportuje, jen 21 % se stravuje zdravě, šest lidí z deseti přiznává nadváhu

 

* Mezi lidmi na Plzeňsku stále přetrvává řada mýtů o cukrovce

 

Vyplynulo to z výzkumu, který v kraji provedla společnost Sanofi a agentura Millward Brown.

 

diabetes001

 

     Onemocnění cukrovkou se obává polovina lidí v Plzeňském kraji. Každý desátý respondent je pak přesvědčen, že jeho osobní riziko onemocnění cukrovkou je vysoké. Podle lékařů trápí cukrovka 2. typu přibližně desetinu populace. Ovšem na Plzeňsku ví jen každý dvacátý, že by se měl léčit s cukrovkou, vyplynulo z průzkumu. „Takřka polovina Plzeňanů svou hladinu cukru v krvi nezná,“ uvádí Filip Hrubý, tiskový mluvčí společnosti Sanofi v ČR.

 

     Z průzkumu společnosti Sanofi dále vyplynulo, že v Plzeňském kraji je jen 9 % abstinentů, naopak jen celých 13 % respondentů v regionu přiznalo, že pije alkohol denně. Nekuřáků je na Plzeňsku 63 %, denně nebo téměř denně po cigaretě čtvrtina dotazovaných.

 

Průzkum „Postoj Čechů k diabetu“ provedly společnost Sanofi a agentura Millward Brown v květnu 2016 na reprezentativním vzorku 1500 respondentů z celé ČR.

 

Každý den přibyde v Česku na 140 nově diagnostikovaných diabetiků

 

„Diabetes zatím neumíme vyléčit, a proto je klíčové jej správně kompenzovat. Z našich šetření bohužel vyplývá, že uspokojivé hladiny tzv. dlouhého cukru, který je hlavním ukazatelem správné kontroly onemocnění, nedosahuje ani polovina diabetiků s cukrovkou druhého typu,“ říká Prof. MUDr. Milan Kvapil, CSc., MBA., prezident Diabetické asociace ČR, a dodává „Pokud by hypoteticky všichni pacienti svůj diabetes správně kompenzovali, dokázali bychom každý rok předejít stovkám úmrtí, infarktů, amputací, selhání ledvin nebo ztrátám zraku a dalším komplikacím, které postihují nedostatečně kompenzované pacienty.“

 

Jakým mýtům o cukrovce věří lidé v Plzeňském kraji:

 

* 10 % lidí věří, že kdo jí moc cukru, dostane cukrovku

* 38 % lidí tvrdí, že nemocným stačí omezit cukr a sladká jídla

* 18 % lidí věří, že díky moderním lékům člověk, který trpí cukrovkou, nemusí nijak zvlášť upravovat jídelníček

* 49 % lidí míní, že léčba inzulínem je vhodná jen pro těžké diabetiky

 

tz: sanofi a zentivy

{jcomments off}