Město se chystá opravit kapli Nejsvětějšího srdce Páně

Město se chystá opravit kapli Nejsvětějšího srdce Páně

 

     Hřbitovní kaple Nejsvětějšího srdce Páně ve Vimperku by se již letos mohla dočkat opravy střechy. Město má zpracovánu projektovou dokumentaci na provedení obnovy celého pláště objektu, tedy střechy i fasády včetně hlavní vstupních dveří. Vyměněny by měly být také nevhodné novodobé dveře do pomocné místnosti.

„Hlavním podnětem pro tento přípravný krok se stal současný špatný stav některých částí fasády a množící se dílčí poruchy břidlicové střešní krytiny,“ informuje Alena Szabová z odboru investic a údržby MěÚ Vimperk.

 

     Pokud se městu letos podaří získat dotaci z programu Kulturní dědictví Jihočeského kraje, první etapa projektu by mohla být zahájena již v červnu. Ta zahrnuje opravu střešní krytiny, hromosvodu, nadstřešních nadezdívek a oplechování střechy. Za zhruba 670 tisíc korun by akci měla provádět firma Antico Stavební České Budějovice, která předložila ve výběrovém řízení druhou nejvýhodnější nabídku. První vybraný zhotovitel od zakázky odstoupil. V následné etapě by potom měla být obnovena fasáda, opraven kamenný sokl a opraveny či vyměněny vstupní dveře. Při zajištění dostatku financí se s těmito pracemi může počítat v příštím roce. „Pokud budou obě etapy zmíněného projektu zrealizovány, pro dokončení kompletní obnovy kaple by zbývalo pouze provést novou výmalbu interiéru,“ dodává Alena Szabová.

 

     Kapli v novogotickém stylu, která byla v roce 2008 prohlášena kulturní památkou, nechal postavit na přelomu první a druhé dekády minulého století místní podnikatel Johann Steinbrener. V nedávné době zde byla postupně zrestaurována všechna vitrážová okna. Také v tomto případě se městu podařilo využít dotace z Jihočeského kraje i Ministerstva kultury ČR. „Vimperský hřbitov se mění a získává jako místo posledního odpočinku stále důstojnější podobu. Cesty byly vydlážděny lámaným kamenem, vloni zde vznikla rozptylová loučka, oprava hřbitovní kaple je nezbytnou součástí této proměny,“ říká vimperská starostka Jaroslava Martanová. 

 

Ztdoj: PR

 

{jcomments off}