” Zimní hrad ”se začne probouzet

„Zimní hrad“ by se už letos mohl začít probouzet

 

Probuzení zimního hradu je název projektu revitalizace části vimperského zámku, na který se Národnímu památkovému ústavu podařilo získat dotační prostředky ve výši přes 120 milionů korun. Jak nás informoval Petr Pavelec, ředitel Územní památkové správy NPÚ České Budějovice, projekt se týká horního hradu. Kromě opravy vnitřních fasád, rekonstrukce sítí a úpravy nádvoří se zde počítá s vybudováním nové návštěvnické infrastruktury. „Chystáme rozšíření provozu muzea, modernizaci expozice, která bude vybavena interaktivními prvky a odpovídat současným standardům.  Vzniknout by zde měla také nová prohlídková trasa zaměřená na někdejší šlechtické vlastníky zámku,“ doplňuje Petr Pavelec. Žádost o dotaci byla odeslána již v březnu minulého roku, projekt úspěšně prošel náročným hodnocením a vyhověl po všech stránkách.  Po vyřešení dalších administrativních, projektově dokumentačních i legislativních náležitostí by se v ideálním případě mohlo již letos na podzim začít se stavebními pracemi.

Podle starostky města Jaroslavy Martanové je skutečnost, že se podařilo získat tak významnou finanční podporu na revitalizaci části vimperského zámku, naplněním velmi smysluplné a důkladné přípravy plánů a projektu ze strany současného správce této národní kulturní památky. „Je to výborná zpráva pro všechny Vimperáky. Mám radost, že dominanta našeho města získá více na důstojnosti a kráse,“ dodává starostka.  

 

Jak se jmenují vimperská miminka?

 

Vloni byl nejoblíbenější Jan V uplynulém roce přibylo ve Vimperku 78 nových občánků, z toho 40 děvčat a 38 chlapců. Rodiče pro své ratolesti nejčastěji volili jméno Jan, které vybrali celkem čtyřikrát. Trojici Vojtěchů pak následovaly v oblíbenosti dvojice Štěpánů, Václavů, Dominiků, Jakubů a Petrů. Dívčí jména vybraná vimperským miminkům byla vloni velmi různorodá. Dvakrát se objevila Anna, Lucie, Amálie, Adéla, Štěpánka a Nela (psáno také s dvěma l). Z méně obvyklých pak třeba jméno Ketrin nebo Tea, což je zkrácená verze jména Teodora. V několika případech volili rodiče také složená jména Johanka Marie, Gabriela Božena nebo Šarlota Izabela. Mezi chlapci s méně častými jmény přibyl Sebastian i Sebastien, Hubert, Alexej či Sylvestr.

 

(PR a propagace)

 

{jcomments off}