Karel Hudeček : reakce na Vimpersko.cz

Vážení spoluobčané,

nevím, v jaké hlavě skupiny Vimpersko se tento článek zrodil. Jelikož však 100x vyřčená nepravda se po čase stává pravdou, dovolte mi prosím krátké reakce a trochu mého pohledu na věc.

 

Add. „První krok: Pojmenovat, o co na Vodníku vlastně jde“

 

O co tedy na Vodníku jde?

 

Jde o rozšíření Sportovně rekreačního areálu.

Je pravdou, že se nyní zpracovává změna územního plánu pro lokalitu Vodník a v této souvislosti i nutné odborné a nezávislé posouzení vlivu záměru na životní prostředí (SEA). A rozhodně nejde jen o biatlon, lyžování a zimní provoz. Záměrem je rozšíření Sportovně rekreačního areálu Vodník ve všech jeho souvislostech, tedy i o letní sportoviště, hřiště, běžecké stezky, protažení asfaltové dráhy, vybudování pumptrackové dráhy, vybudování populárních MTB singtreků, zmapování prostoru pro orientační běh a umístění stacionárních kontrol a mnoho dalšího. V tuto dobu tedy všichni můžeme jen čekat, jak toto posouzení a tím i celá změna územního plánu dopadne. Teprve pak budeme moci na základě daných podmínek přesně specifikovat záměr a definovat rozsah změn v prostoru Vodník. A o tom budeme samozřejmě velmi podrobně diskutovat s vimperskou veřejností. Nejde jen o sportování dětí ve Ski klubu, jde o veřejnost, jde o nová sportoviště a sporty, jde o nabídku pro využití volného času, o atraktivitu města…

 

O co nejde? 

Na Vodníku rozhodně nejde o Středisko vrcholového sportu. Je naprosto zásadní rozdíl mezi „Střediskem vrcholového sportu“ a uvažovaným rozšířením Sportovně rekreačního areálu Vodník. Středisko vrcholového sportu byl systémový prvek péče o vrcholové sportovce (od 15 let) v době před rokem 1989, ve kterém internátně bydlelo a trénovalo s plným zabezpečením několik málo nejlepších vybraných sportovců. V naší lokalitě to bylo Středisko vrcholového sportu běžeckého lyžování na Zadově. Náš záměr není vybudovat Středisko vrcholového sportu, ale sportoviště! Přesněji rozšíření areálu. Tím se zlepší podmínky pro rekreační, výkonnostní i vrcholové sportovce. Vznikne prostor, kde bude možno provozovat mnoho sportů na jakékoli úrovni, prostor pro sport i rekreaci s patřičným zázemím bez omezení a oplocení. Podstatou každého sportování je i závodění. Naprosto logicky je tedy součástí záměru i vybudování sportovišť s parametry a zázemím pro závody. Rozsah sportovišť, zázemí, stejně jako rozsah samotného areálu má smysl diskutovat až po dokončení posouzení vlivu na životní prostředí a po přijetí změny územního plánu zastupitelstvem. Dřív je zbytečné se strašit velkou střelnicí, kubíky přesunuté horniny, tribunou pro 3000 diváků, mega fun zónou a podobně. Oceňuji, že studie toto řeší. Proto jsme zadávali její zpracování. Zmiňovaná tribuna je ve skutečnosti šetrné doplnění svahu o nějaké stupínky bez vykácení stromů a fun zona louka, na které bude eventuálně možno postavit mobilní stan, či stánky pro případné diváky. Takže se prosím nestrašme.

 

Add. „Návrh Vimperska na zlepšení tréninkových podmínek na Vodníku“

Bod 1.

 

Zde se ukazuje v plné nahotě naprostá neznalost problematiky „zimního provozu“ Vodníku. Městské služby dělají maximum možného již nyní. Areál v současné podobě neumožňuje plnou profesionální správu. Je potřeba vybudovat infrastrukturu a o to mimo jiné v záměru rozšíření areálu jde. Pokud by Vimpersko myslelo tento bod vážně, nikdy by nemohlo na minulém zasedání zastupitelstva předložit návrh na zastavení projednávání změny územního plánu. Smysluplné a funkční dobudování nutné infrastrukturu zasněžování lze pouze za předpokladu zpracování a přijetí změny územního plánu.

 

Bod 2.

 

Autor opět prokazuje zásadní neznalost problematiky zasněžování, ale i lyžování, či biatlonu a poměrů v něm. Velikost zasněžené plochy (lépe množství vyrobeného sněhu) závisí kromě mrazu, vlhkosti, dostatku vody a elektriky především na rozsahu a kvalitě infrastruktury pro zasněžování, nikoli na silách Ski klubu. Těch máme ještě dost, přesto že aktivita skupiny Vimpersko nám jich hodně ubírá. A jsme opět zpátky u rozšíření areálu….Zpoplatnění tréninku „cizích“ oddílů je utopie, kterou by se více ztratilo, než získalo. Komerční pronájem areálu pro případné firemní akce je možný, ale je potřeba nabídnout i odpovídající zázemí. Jinak zájem nebude. A to jsme opět zpátky u rozšíření areálu… A ještě malá poznámka k rozšíření zasněžování ve vztahu k hluku. Celková hladinu hluku není určena prostým součtem jednotlivých zdrojů. To si pamatuji z fyziky a myslím, že se nepletu. Neplatí tedy, že dvakrát tolik děl rovná se dvakrát tolik hluku. Druhé stejně hlučné dělo přidá jen 3 dB. Takže opět prosím, nestrašme se.

 

Bod 3.

 

Malá neplnohodnotná střelnice neumožní pořádat závody. Za jakýmikoli závody bude potřeba dojíždět. Je to, jako bychom měli poloviční zimní stadion, či půl hřiště na fotbal, trénovat lze, ale jinak je to nesmysl. V současné době není možno v areálu Vodník ani trénovat střelbu z malorážky a neznám nic takového, jako je mobilní malorážková střelnice.

 

Bod 4.

 

Jako provizorní řešení zázemí jsou unibuňky použitelné. Až bude čas diskutovat o rozsahu záměru, může toto být jedna z variant. Mimochodem již v loňském návrhu rozpočtu města bylo malé provizorní řešení zázemí navrženo (dvě unibuňky s přestřešením pro parkování rolby). Bohužel tento návrh nebyl schválen…

 

Bod 5.

 

V minulosti jsme předložili mnoho návrhů na „vylepšení“ Vodníku. Ostatně i současná asfaltová dráha pro inline bruslení byl náš návrh. Trasy pro lyžování jsou vymyšleny a zaměřeny. Je to však Vimpersko, které kritizuje záměr vybudovat v lese mezi potokem a starou cestou na Sloup lyžařské běžecké tratě. Tak teď nevím čemu věřit.

 

Bod 6.

 

Běžecký okruh již existuje. Okruh je zakreslen v mapce areálu. Pokud vzniknou nějaké nové tratě, určitě budou označeny. Pro běh jsou však vhodnější lesní pěšiny a s těmi záměr počítá.

 

Add. Závěrečná věta.

Bez komentáře.

 

Vodník určitě není středobod světa, ani Vimperka. Stejně jako Ski klub, či skupina Vimpersko. Ve Vimperku je mnoho obětavých spolků a lidí, kterým není lhostejný život ve městě. Nejde jen o sport a děti, ale i o kulturu, seniory… Každý dělá, co umí. Je na Vás občanech posoudit, za kým je vidět nějaká práce.

 

Závěrem mi dovolte popřát Vám všem příjemný zbytek roku 2016, pohodu, klid a především mnoho zdraví v roce následujícím.

 

Mějte se krásně.

s úctou

 

Karel Hudeček

 

 


 

 

Tento artikl je  reakcí na http://vimperk.eu/index.php/sumava/102-zpravy/11402

 

 


{jcomments off}