Vimperáci zabojovali na Mistrovství Evropy

Úspěchy vimperských cyklistů na Mistrovství Evropy MTB mládeže

 

V třetím srpnovém týdnu se v rakouském Grazu konalo Mistrovství Evropy MTB mládeže (starší žáci a kadeti). Za rekordní účasti 405 závodníků z 21 zemí se zde představili i oficiální reprezentační družstva ČR 1 a ČR 2 v kategorii žáků i kadetů. Připomeňme jen, že družstvo je vždy složeno z dvou chlapců a jedné dívky a účastnit se mohou nejen reprezentační, ale i klubové výběry.

 

Celé ME horských kol mládeže je koncipováno jako týmová soutěž, aby se v tomto individuálním sportu mezi mladými posílil týmový duch, a nejde jen o závod cross country jak jsme zvyklý ve vyšších věkových kategoriích, ale závodí se celý týden a to od týmového sprintu, přes týmovou štafetu, kombinovaný závod techniky s XCO, minimaraton (XC XL) a nakonec i klasické olympijské cross country (XCO). Takže týden opravdu těžký, který prověří veškeré síly a dovednosti mladých bikerů.

 

dsc 0285

 

Ve výběrech reprezentace ČR měl vimperský oddíl Česká Spořitelna Specialized Junior MTB Team hned 4 želízka! Což je nejvíc v historii a vimperský klub se tak stal i nejpočetnějším „dodavatelem“ reprezentantů. V kategorii žáků byl do výběru ČR 2 nominován Honza Sáska, v kategorii kadetů pak František Honsa do výběru ČR 2 a Samuel Jirouš a Tereza Sásková jako čerství mistři ČR do výběru ČR 1.

 

Celý týden bojovali naši mladí skvěle a do každé disciplíny šli naplno, a i když se někdy nedařilo tak celkové výsledky jsou určitě skvělé. Týden byl opravdu rozmanitý, ale tvrdý a v konkurenci téměř celé Evropy. . . Nakonec, ale dopadl pro české barvy historicky úspěšně, v žácích vezou české výběry domů hned 3 bronzové medaile – v jednotlivcích Zuzana Kadlecová a David Šulc a také tým Česká republika 1.

 

uvod

A jak dopadli „naši“? V žácích se o velké překvapení postaral Honza Sáska, který nakonec v součtu všech disciplín dosáhl na skvělé 9. místo (druhý nejlepší Čech), když nejlepší jednotlivý výsledek zaznamenal v cross country kde dojel na 7. místě! A i on dopomohl výběru žáků ČR 2 ke konečnému 5. místu! V kategorii kadetů bylo nejlepším českým umístěním celkové výborné 8. místo Terezy Sáskové, kdy si asi před ME Terka myslela i výš, ale prostě tentokrát byly soupeřky lepší a od minulého roku se konkurence zejména v kadetkách a kadetech opravdu znásobila. František Honsa obsadil v kategorii kadetů konečné 23. místo a Sam Jirouš si bohužel tento týden vybral kopec smůly, kdy po pádu v kombinaci, defektu v maratonu a hromadném pádu v cross country nakonec obsadil celkové 29. místo, ale v absolutním srovnání s nejlepšími měl určitě na umístění v první pětce. Tým kadetů ČR 1 nakonec skončil na 11. místě o 1 bod za desátými Švýcary.

 

Celkově Mistrovství Evropy naprosto jednoznačně opanovali Švýcaři, kteří brali celkem 9 z.  18ti medailí a z toho hned 4 zlaté! Naši se určitě neztratili a 3 bronzové medaile a dalších 5 umístění v první desítce jsou určitě příslibem do budoucna.


Celý týden byl určitě pro všechny přínosem minimálně v tom, že nasbírali nové zkušenosti a poznali soupeře a náročné tratě. A i když se všem třeba nedařilo tak jak si představovali tak to bylo výborné srovnání s Evropou a příprava pro ty starší na přechod do juniorské kategorie.

 

-ls-

 

{gallery}susice/2016/08_srpen/ski/{/gallery}